05/07/13 13:04
(http://www.klassa.bg/)

Проверяват всички дружества в енергетиката, готвят законодателни промени

МИЕТ днес проверява всички по енергийната верига, не само "зелените", но и "кафявите", заводските централи, ядрените централи. Всички са обект на проверки, за да може на базата на истината кой какво и защо прави да се родят промените в българската енергийна стратегия. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като заедно със служебния министър на икономиката и енергетиката Асен Василев присъстваха във вторник на подписването на договори за енергийна ефективност в икономическото ведомство. Има много неефективности в системата, не само ЕРП-тата са удобните виновници, каза още президентът. "ЕРП-тата са само 9 ст. от 1 лв. в сметката на българските граждани, искаме да осветлим всички по веригата, искаме да посочим какво правят държавните монополи, искаме да видим и неефективностите там", заяви той.
"Затова не само ДКЕВР, но и АДФИ и Инспекторатът на МС, и ЕК, и Световната банка, всички днес работят с екипите на МИЕТ за да видим в цената на тока кой какво прави и да имаме решение не на парче, а цялостно решение", продължи Плевнелиев. Със сигурност зелените трябва да отстъпят, но и мините, и ядрената енергетика, и заводските централи, абсолютно всички трябва да седнат на масата за преговори, смята държавният глава.
По думите на Плевнелиев закъснялата с години либерализация в сектора ще стане в рамките на три месеца. "ДКЕВР вече си написа наредбите, остана последната. Всичко това има една цел – да имаме пълна прозрачност, да си променим стратегията в енергетиката по един легитимен начин в следващото НС, така че да знаем какво правим оттук нататък", обясни той.
Ще има законодателни промени в пакет, които са готови – за ДКЕВР, в Закона за енергетиката, ще се чуят заключенията от проверките на ЕК и Световната банка, обеща държавният глава. Резултатът от въпросните проверки ще стане ясен след 15-ти май, обясни министърът на икономиката Асен Василев. "Проверките не се правят самоцелно, а с идеята да видим къде са болните места в системата и по какъв начин можем ние тази система да я реконструираме така че тя да е устойчива, без това да води до повишение на цената за крайния потребител", заяви той.
Като пример за краткосрочно и неефективно решение той посочи даването на енергийни помощи, които ще доведат до повишение на цената на енергията за страната. Министърът продължи: "Ние не ограничаваме един производител, не нарочваме "зелените", ние сме ограничили навсякъде по системата. Не може да се пипа само на едно място, при такава сложна система това ще доведе до последици, на които видяхме хората как реагираха. Трябва много премерено да се пипне на всички места с интегриран подход, който ще включва и пакет от законодателни промени, които подготвяме".
След подписването на договори за енергийна ефективност за 8 млн. евро ще бъдат дадени за 31 сгради, сред които са тези на ВМА, Медицинска академия, НСО и музикалното училище "Любомир Пипков". Това е големия приоритет и той се нарича енергийна ефективност, заяви Плевнелиев. "Той е Големият шлем на България от гледна точка на трите стратегически приоритета – енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация", добави президентът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване