05/07/13 11:12
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - опозицията отново иска смяна на властта

От 8 хил. според полицията до 50 хил. според организаторите участват в протеста на пл. Болотная в Москва. Снимка: от тв екрана

Опозицията пак излезе на площад “Болотная” и настоя за смяна на властта в Русия, пише руският вестник “Комерсант” за вчерашната демонстрация в центъра на Москва.

Акцията бе по повод първата годишнина от майския протест на площада и в навечерието на първата годишнина от встъпването в длъжност на президента Владимир Путин на 7 май 2012 г.

Градската полиция преброи 8 000 участници във върховия момент, а организаторите заявиха 50 000. Други сдружения, цитирани в печата, посочват числа между двете крайности.

Разрешеният “Марш на милионите” миналия май прерасна в сблъсъци с полицията. Днес във връзка с образуваното дело по случая се разследват почти 30 души, наричани от опозицията политически затворници, припомня “Комерсант”.

Митингът в подкрепа на “затворниците от Болотная бе най-масовата акция на руските “несъгласни” тази година. Политическите активисти този път бяха малцинство - на площада излязоха хиляди хора от средната класа, дошли на митинга веднага след работа.

Популярният борец срещу корупцията Алексей Навални “пак се кандидатира за ролята водач на обединената опозиция”, неговата “патриотична риторика напомня предизборните речи на Путин”, отбелязва вестникът.

Навални поздрави събралите се по случай наближаващия Ден на победата и направи сравнение с Великата отечествена война: “Предците ни изхвърлиха врага. И ние трябва да изхвърлим онези, които се опитват да ни поробят чрез подправени бюлетини, продажни журналисти и мошеници с милиционерски униформи”.

Митингът бе масов, без да постави рекорд, пише в. “Ведомости”. Опозицията държеше да покаже, че “протестната дейност не е спряла след арестите и повдигнатите обвинения срещу участници в миналогодишния митинг”.

Няма за какво да разговаряме със сегашната власт, трябва да я сменим, но за целта не стига само да ходим по митинги, заяви Сергей Митрохин, лидер на извънпарламентарната партия “Яблоко”, цитиран от изданието. Опозицията трябва да излъчва свои кандидати в предстоящите местни избори, настоя той.

Представител на Алексей Гаскаров от опозиционното ръководство предложи “стачки и други форми на съпротива с цел протестното движение да излезе извън площад “Болотная”. Гаскарове арестуван във връзка с миналогодишните безредици, припомня всекидневникът.

Участниците гласуваха резолюция и потвърдиха, че споделят исканията от минали акции: освобождаване на политическите затворници в Русия, анулиране на изборните резултати и насрочване на нови избори, премахване на цензурата.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване