05/09/13 09:16
(http://www.klassa.bg/)

Иван Костов: Най-лошото е да не се състави правителство

Най-лошият изход от изборите е да не се състави правителство. Всеки, който не желае и саботира съставянето на правителство в тази екстремална ситуация, е човек, който иска България да влезе в хаос, заяви в интервю за БГНЕС лидерът на ДСБ Иван Костов.

Костов отбеляза, че положението на българите днес е много тежко. "Много е тежко положението в страната. Има райони, в които ситуацията е направо отчайваща. Казвам го като човек, който обикаля непрестанно. Да разсъждаваме като обикновен човек, който иска да обърне парите в нещо, например, да създаде градина, да насади череши. Той, ако насади череши и ги отгледа и след четири години започне да бере, на кого ще ги продаде. Няма тържища. Ще дойдат да му ги изкупят за 10 – 20 стотинки и ще ги донесат на пазара в София за 4 лв. за килограм. Тази разлика между 0,20 – 0,50 лв. и 4 лв., тоест 3,50 лв. добавена стойност за килограм череши няма да отидат за него, а за някого, който го е изнудил, купил му е реколтата и го е насилил да се раздели с нея.
Или ще отидат в големите търговски вериги, които налагат такива условия на доставчиците, които са изцяло в ущърб на този, който доставя, и изцяло в полза на веригата. Веригата всъщност извлича добавената стойност на производителя на стоката – доставчик и накрая я изпраща някъде в чужбина като печалба, което пак е злоупотреба с господстващо положение. Ние или пазим пазара и даваме възможност на хората да се доверят на пазара, за да инвестират. Кой ще инвестира, като знае, че това го очаква в бъдеще", каза Костов.
На въпрос какво трябва да бъде участието на ДСБ, при положение, че той беше казал, че без Демократи за силна България не може да се излезе от кризата, Костов заяви: "Като съществено участие преди всичко с набора от конкретни политически мерки за излизане от кризата. Най-вече на това ниво. Ние сме готови да направим всякакви компромиси – да не бъдат политици, да има експерти. Даже това не са и кой знае какви компромиси при тази екстремална ситуация, в която е поставена страната. Даже е нещо, задължително, което трябва да направят политиците. Но не можем да направим компромиси с политическите мерки, които сме планирали. Ние предлагаме над 100 мерки за излизане от кризата в трите сфери – доходи, работа и сигурност".
Лидерът на ДСБ така вижда най-неотложните антикризисни мерки: "Най-необходимите и най-бързо действащите са мерките срещу злоупотребата с господстващо положение. Ако се поправят няколко закона и се променят така, че се противопоставят тези институции, които трябва да пазят пазара и конкуренцията на пазара, а те са КЗК, ДКЕВР, КРС, КЗП, комисията, която трябва да пази пазара на лекарствата и предстои да заработи. Ако тези комисии се настроят да защитават интересите на потребителите и се променят съставите им и се променят законите, само след три месеца обстановката ще бъде съвършено друга.
Представяте ли си КЗК и КЗП да влязат в една фирма, която налага непосилни условия на доставчиците през договорите. Това е описано като злоупотреба с господстващо положение в европейското законодателство. Това ще даде резултат буквално за три месеца. За 4-5 месеца ще даде резултат, ако се разбие тази защита, която от МВР се упражнява върху контрабандата. Защото нали сме сигурни, че не може да има такава масова контрабанда, не може всеки втори да пуши контрабандни цигари и никой да не може да се противопостави, защото всички са безсилни. Очевидно са безсилни, защото защитават нечии интереси".
На въпрос какъв вид правителство биха подкрепили от ДСБ, Иван Костов заяви: "Правителство, което има ясна представа как ще изведе България от кризата, което поставя в центъра на интереса си българския гражданин. Защото заради неговото изваждане от това състояние, в което се намира; заради спасяване от страховете му; за спасяване от крайната мизерия; заради това, че посяга на живота си, все по-често и по-често – и не само факлите, има 700 успешни опита за самоубийство има, още 1500 опита, част от които са неуспешни.
Ако човекът бъде поставен в центъра, ние ще разпознаем това веднага. Хората общо-взето в България се познаваме, тези, които могат да изпълнят такава роля – дали имат качествата смелост, решителност и компетентност, може да се прецени. Нашата подкрепа за такова правителство ще бъде доказателство, че това правителство има потенциал да изведе страната от кризата". А колкото за своята декларация, че ДСБ няма да подкрепи правителство начело с Бойко Борисов, Костов потвърди: "За Бойко Борисов е ясно. Човекът, който предизвика кризата, който в момента казва, че ще има избори до дупка, докато той не стане отново министър-председател. Той няма идея изобщо за какво служи политиката.
Програмното правителство беше нашата идея по време на протестите. След първия масов протест ние излязохме с идеята Бойко Борисов да си подаде оставката и да има програмно правителство, което да изпълни това, което казах за монополите. Поне това да направи, поне това да обуздае, тези цени да спре. Защото те са нараснали над 2,2 пъти за разлика от останалите цени, които са нараснали с 80%. То може да направи това нещо. Затова го лансирахме като предложение, което бързо да приложи тези мерки и да разруши контрабандните канали. Защото влизат страшно много контрабандни стоки. Митниците не обмитяват стоките така, както следва да обмитяват, ако защитават българския пазар. Този пазар в момента е изцяло завладян от нелоялна конкуренция, или почти изцяло", каза Костов.
"Има очевидни граници в компромисите, които сме готови да направим. Не може да има национализация; не може да има строеж на АЕЦ "Белене"; не може да има облагане с нови данъци; не може да има преразпределение във вида, в който си го представят БСП; не може цялата програма да почива на неразличаване на обстоятелството, че ние сме в тежка криза – икономическа, социална, политическа и на държавността. Такива компромиси не можем да направим.
Например, не можем да оставим МВР в това състояние, в което то е. Там трябва да има радикална реформа. Ако питате мен, трябва да бъде закрита ГДБОП, защото се е превърнала в поделение на организираната престъпност или в чадър на организираната престъпност, защото се използва за какви ли не цели. Това звено трябва да бъде разрушено. Изобщо трябва по друг начин да се конструира цялата правозащитна система – на МВР трябва да противостои мощно Министерство на правосъдието и прокуратура. За да няма това, което се случи пред очите ми, когато разследвах случая в алтернативната парламентарна комисия за убийството на Мирослава и на Стоев в Перник.
Стоев няма по ръцете си барутни частици и изведнъж всички взети проби за барутни частици се оказват компрометирани. Как става така? Можете ли да си представите един институт, който се занимава с изследвания, които всяка вечер всеки може да гледа по телевизията, да унищожава доказателства. Защо са унищожени доказателства? Ако върху ръцете на Стоев няма барутни частици, върху чии ръце има барутни частици? Нали е произведен изстрел? Нали изстрелът е довел до смъртта? Има толкова логични и прости неща, които се сблъскват с разрушени доказателства. Защо са разрушени доказателствата – защото министърът на вътрешните работи имаше своя версия за случилото се. Защото послушните психолози от Института на МВР изработиха абсолютно фалшива психологическа характеристика на Стоев.
Вкараха на Стоев в устата говорене на наречие, което той не може да използва, защото той е възпитаник на английска гимназия. Ей такива едни мошеничества, едни укривания на истинските обстоятелства. Всичко това наистина говори за следното – ако тези институции произвеждат доказателства за съда, те трябва да не зависят от волята на министъра, нито от волята на оперативните служители и дознателите. Едно са доказателствата, друго оперативното дознание и разследването. Там трябва да има драматични реформи, наистина дълбоки, сериозни, половината хора с чантите трябва да се махнат от МВР. Какво правят половината "чантаджии" по думите на самия Борисов", попита Костов.
За него след изборите "най-добрият вариант е да има правителство. То да възстанови държавността; да има смелост и компетентност да приложи антикризисни мерки; да пожертват тези хора, които са в това правителство, това, че ще бъдат сигурно оплюти, защото в България който спасява от криза, не е обичан, а точно обратното на това, което е иначе по света. Трябва да са и самоотвержени хора. Някой трябва да си сложи главата в торбата, за да излезе България от кризата. Политическите сили трябва да покажат смелост. В този момент те трябва да не изваждат на преден план своите амбиции и желание за власт, а трябва да направят няколко крачки назад и да намерят решението, за да има управляемост страната, за да може да се решат проблемите на обикновения човек. Тези избори не решават проблеми на политиците. Не решават кой политик трябва да бъде на власт. Те трябва да решат проблемите на обикновения човек, да го изкарат от страховете му, от кризата", заяви лидерът на ДСБ.
"Аз предвиждам шарен парламент, повече участващи парламентарни фракции. Много се надявам, че в този парламент разумът ще надделее и разбирането, че политиците са заради хората, а не хората – заради политиците, ще бъде доминиращо, за да принуди всички да изработят мандат на такова правителство, което да спаси страната. Защото става въпрос за спасяване на България в момента. Нещата на много места в страната са наистина отчайващи", заключи Иван Костов.















БГНЕС



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване