05/13/13 15:44
(http://www.klassa.bg/)

EЦБ "технически готова" за отрицателна лихва по депозитите на банки


Европейската централна банка е "технически готова" да въведе отрицателни лихви по депозитите на финансовите институции, но е наясно с потенциалните "непредвидими последици" от този ход. Това заяви пред CNBC Игнасио Виско, управител на централната банка на Италия и член на управителния съвет на ЕЦБ.

"На последната среща за определяне на монетарната политика ние всички се съгласихме, че трябва да гледаме с внимание този казус, и че можем да намалим ставката. Аз лично мисля, че това ще е ефективно - икономиката вече е в състояние да го приеме. Ние сме готови да се намесим при евентуални неочаквани последици", коментира Виско, цитиран от информационни агенции.

След решението на ЕЦБ да намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта в началото на май, президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че банката е отворена за нови понижения на депозитното улеснение под сегашното му ниво от 0%, с цел да се стимулират банките да отпускат заеми, а не да държат парите си в ЕЦБ.

Един от другите членове на борда на ЕЦБ, Ерки Лийканен коментира, че "технически има готовност, но ще има и нежелани последствия, които трябва да бъдат правилно оценени, преди да се предприемат действия."

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване