05/13/13 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Без "внос" на гласоподаватели с автобуси от Турция на вота в Кърджали

Необичайно явление беляза изборите в Кърджали през тази година - нямаше наплив от гласуващи, които да пристигат с автобуси от Турция.

Около Измит – половин милионен турски град, в който живеят изселниците от района на Гоце Делчев, се намират три от общо 86-те секции в Турция . Изселническите клубове организират всичко около изборите. В дните преди вота правят личен контакт с всеки един гласоподавател. Осигурен е и транспорт.

Повечето гласоподаватели тук не са в списъците и попълват декларация преди вота. Всъщност друг я попълва вместо тях, защото в повечето случаи избирателите не знаят български език.

Председателят на изселническата организация в Измит Жевадие Хасан обясни пред bTV, че изселниците живеят в Турция от 1989 г. и бъркат турски и български език. „За да не стават грешки, от изселническото дружество им помагаме. Организираме изборите. Днешната организация също направихме ние,” каза още Жевадие Хасан.

По време на изборния ден няколко придружители на гласоподаватели опитаха да влязат с тях в тъмната стаичка като изтъкнаха причината, че гласоподавателите са неграмотни, но представителите на ЦИК не им позволиха.

До 16 часа в секцията в град Измит гласуваха около 350 граждани. Далеч от рекорда, който тази секция постави през 2006 г., когато на президентските избори от тук пристигнаха единодушно гласували 2500 вота. Както впоследствие стана ясно, такъв брой е недостижим на практика, но резултатът беше признат.

















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване