05/13/13 12:50
(http://www.klassa.bg/)

Биеналето на хумора и сатирата в Габрово започва на 18 май

Вече е ясна пълната програма, посветена на 21-ото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2013, обявиха от Музея „Дом на хумора и сатирата” (ДХС) - основен организатор на престижното събитие, което ще се проведе в рамките на традиционните весели Майски празници в града.

На 17 май, в 14.00 ч., в конферентната „Зала на жирафите” ще се съберат участниците в третото издание на Срещи на хумористичното изкуство „Изток - Запад”. Темата на кръглата маса е: „Хумористичното изкуство - начин на употреба”, съобщиха организаторите. Свое участие с презентации и съобщения са заявили представители на университети, списания, музеи и салони за карикатура от Турция, Русия, Китай и България. Директорът на ДХС гл. асистент Татяна Цанкова е подготвила мултимедийна презентация, посветена на 40-годишната история на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово.

На 18 май, от 11.00 ч., в зала 3 на ДХС, ще се състои официалното откриване на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2013 и награждаването на лауреатите. През тази година Биеналето отбелязва 40 години от първото си издание и празникът ще бъде почетен от десетки творци от близки и далечни страни, от сътрудници, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването. В неговите досегашни издания, мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило за участие 9950 автори от 173 страни в света, а в залите на Дома вече са аранжирани изложбите от шестте конкурсни раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография и плакат, които включват 443 творби на 329 автори от 44 страни.

 

През март т.г. авторитетното международно жури, председателствано от доц. Иван Узунов, извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях. С Голямата награда на Международното биенале - статуетката „Златният Езоп”, ще бъде удостоен Джемалетин Йълдъз от Турция, който впечатли журито с оригиналния си плакат „Лабиринт”. Наградата на град Габрово - статуетката „Гаскар” (габровският „Оскар”) - ще отиде при габровеца Антон Колев за произведението му „Миграцията на скумрията”, доказал се както в попрището на архитектурата, така и в това на живописта.

Шестте награди (по една във всеки раздел) на Министерството на културата ще получат творци от Русия, Испания, Иран, Естония, Колумбия и България, а съорганизаторите и спонсорите ще раздадат още 13 отличия.

На 19 май, от 9.00 ч., в зала „Грехът” на Дома ще се проведе XV-а Национална среща-наддумване „Благолаж 2013”, на която сладкодумци от всички възрасти и всички краища на страната, както и българи от чужбина, ще изявят своите разказвачески умения и ще се наддумват с вицове и анекдоти по две теми: „За късмета - хумористично!” и „За тютюна и алкохола - сатирично!”. Организатори на срещата са Министерството на здравеопазването и Музеят „Дом на хумора и сатирата”.

Преди броени дни излезе от печат и каталога на Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, на чиито 102 пълноцветни страници са представени всички одобрени от международното жури творби.

Албумът, който е на разположение на ценителите, включва и историческа рекапитулация на Биеналето в цифри, която дава точна представа за мащаба на този международен проект, започнал като конкурс за карикатура и малка пластика преди 40 години. Каталогът е съставен от Татяна Цанкова, Йорданка Шиякова и Галина Бонева - и трите от екипа на ДХС, а върху корицата е отпечатан плакат от художничката Галина Павлова, която е лауреат на Биеналето.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване