05/13/13 05:38
(http://www.klassa.bg/)

В годината на атентата в Бургас ДАНС си писа отличен

ДАНС е задължена да разкрива подготовката на терористични актове. Тя обаче беше напълно изненадана в случая с Бургас.
До момента няма яснота кой стои зад взрива.
В годината, в която неизвестни терористи взривиха автобус на летището в Бургас и убиха 7 души, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) си е писала шестица за защитата на националната сигурност. Това става ясно от отчета й за 2012 г., пише в утрешното си издание в. "Сега"

Според документа, който е публикуван на интернет страницата на ДАНС, агенцията е гарантирала "високо ниво на защитеност по отношение на действия на международни терористични и естремистки групи". Заключението е направено въпреки общата оценка, че атентатът в Сарафово е пробив в националната сигурност на страната. Именно на ДАНС се пада отговорността по закон да разкрива подготовката на терористични актове. Почти една година по-късно обаче все още няма дори ясни доказателства кой стои зад терористичния акт.

През миналата година ДАНС е наложила 10 принудителни административни мерки. Те се прилагат основно по Закона за чужденците, с които се експулсират чужди граждани от България. По този начин в началото на февруари бяха изгонени четирима представители на "Хамас". За цялата минала година спецагенцията е използвала специални разузнавателни средства - подслушване и следене, в 2011 случая.

През 2012 г. ДАНС е разширила специализираната дирекция "Технически операции" с още един отдел, който да работи с техниката за проследяване и подслушване и да съхранява събраната информация. Заради реорганизации в структурата на агенцията са били закрити 18 щата.

От отчета става ясно, че основните разходи на агенцията са свързани с плащането на заплати. За цялата минала година те са били 47 118 437 лв. Изрично е подчертано, че сумата е без парите за допълнително материално стимулиране. В същото време от отчета за разходите става ясно, че за "други възнаграждения и плащания за персонала" са били изхарчени 7 969 220 лв. От ДАНС обещаха да уточнят дали в това перо влизат бонуси, парични награди и поощрения, каквато е практиката в другите силови структури.

СЪМНЕНИЯ

Агенцията си пише шестица и за борба с финансовите измами, контрабандата, трафика на хора и изпирането на пари. Обработени са 1821 сигнала за съмнителни финансови операции на обща стойност на 3.65 млрд. евро. Образувани са 902 преписки, от които са приключени 533 с обща стойност на съмнителните операции и сделки 581 947 598 евро. По предложение на агенцията бившият финансов министър Симеон Дянков е спрял 14 съмнителни операции. Според доклада за една година агенцията е проучила 116 003 лица и 857 сделки и са направени 2445 проверки на различни организации и фирми.














БГНЕС



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване