05/13/13 11:56
(http://www.klassa.bg/)

В Кремъл: Якутски диаманти в съвременни бижута

В Оръжейната палата на московския Кремъл – главната съкровищница, където се пазят скъпоценностите на руските царе – е организирана изложба на диаманти на компания АЛРОСА в авангарден дизайн.
Най-голямата елмазодобиваща компания на Русия поръча на съвременни художници 30 бижутерски изделия от камъни, добити в Сибир. Тези творби ще станат част от колекцията на музеите на московския Кремъл. Задачата, поставена пред художниците - да създадат произведения стил авангард – ги вдъхнови, казва един от участниците в изложението Максим Вознесенски:
- Съвременниците са длъжни да задават определен тон. Също както Фаберже беше авангардист на своето време, така и днес хората са длъжни да правят нещо ново за да могат други поколения да се вдъхновяват.

Самият Максим Вознесенски създаде минималисткото колие „Циклон” – два оборота на спирала, свързани с диамант – като знак на неустойчивостта и променливостта. Художничката Наталия Урядова представи абстрактната композиция „Равновесие”: в нея като че ли се противопоставят статичността и движението – на стъклен тъмно-син цилиндър по чудо се държи една тънка, посипана с диаманти нишка. И най-малкото колебание на въздуха е достатъчно тази нишка да започне да се люлее. Тя се движи, а диамантите на нея светят с всички багри на дъгата. А творбата на дизайнера Хайк Симонян не може да се гледа без усмивка: неговият медальон „Биберон” представлява едно очарователно бижутерско аранжиране на един детски аксесоар – бебешки биберон.
Между другото, Максим Вознесенски не за първи път участва в големия „елмазен проект”. Той си спомня, как през 2001 година беше създадена уникалната експозиция, съчетала историята и съвременността – бижутерски изделия от началото на 20-ти век и творби на днешни руски майстори:  - Направихме един голям проект, който се наричаше „Елмазите на Русия. 20-ти век” съвместно с АЛРОСА и музеите на московския Кремъл. С този проект показахме, че в Русия има не само суровини, а и една голяма интелектуална собственост, каквато е съществувала и преди нас, т.е. цялата епоха на Фаберже. Върху този контраст ние направихме колекцията, наречена „Диамантът в руски авангард”.
Изложбата „Елмазите на Русия. 20-ти век” в течение на 10 години обиколи целия свят. като беше представител на „Якутски диаманти”. За световния елмазен пазар това е една млада марка, елмазите са били открити в Сибир, в република Якутия едва преди малко повече от 50 години. Сега ги овладява компания АЛРОСА. По нейни поръчки съвременни руски художници-бижутери подготвиха авангардната колекция, като успяха да покажат красотата и качеството на якутските диаманти. Сега тези произведения на изкуството ще попълнят колекцията на главната съкровищница на Русия – музеите на московския Кремъл.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване