05/13/13 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Журналистът Росен Цветков показва разследване за купуване на гласове

Още скандални подробности за организираната схема за продаване на гласове ще разкрие топжурналистът на БНТ Росен Цветков в най-новия си документален филм. Лентата, в която той обработва над 3 часа детайлни записи на технологията на предлагане и купуване на гласове в ромски квартал в Бургас, ще се казва „Победа” – на името на квартала, и ще бъде излъчена по БНТ на 20 май от 22:00ч.
Репортажът на Цветков, излъчен в деня на изборите 12 май по БНТ, предизвика серия от коментари и поздравления за смелостта на репортера на БНТ да се внедри в организираната схема и да успее да договори закупуването на 120 имена и ЕГН-та за измислена от него партия срещу сумата от 6000 лева.
Разкритията на журналиста от БНТ, който е носител на няколко награди за разследваща журналистика, предизвикаха зрелищните арести на двамата тартори на престъпната групировка Михаил Хасърджиев и Жеко Шишков в момента, в който трябваше да се осъществи размяната. Арестът бе заснет и показан на живо в ефира на БНТ в деня на изборите 12 май.
Във филма „Победа” Росен Цветков ще покаже още скандални разкрития с конкретни имена на партии, които „играят” с ромските лидери, за да си осигурят гласовете на хората. Зрителите ще видят и как се подправят бюлетини, за да е сигурно, че неграмотните роми няма да сбъркат, и защо планът за продажба на гласове се разработва под кодовото име „становище”.
Два месеца преди изборите Цветков се внедрява „под прикритие” в многолюдната фамилия на Михаил, която живее в бургаския квартал „Победа”. Репортерът на БНТ се представя за купувач на гласове за несъществуваща партия, родена покрай протестите. Жената на Михаил ги обърква с други изборни дилъри от София, които очевидно са изпреварили.
Близките на Михаил уверяват, че той има важни позиции, защото оглавява мешерето в "Победа". Няколко часа по-късно Цветков се среща със сина му Христо, който също е част от схемата. Двамата с баща си са били кандидати за общински съветници от "Евророма" на кметските избори в Бургас през 2007 година, но не печелят.
Уговорената оферта е 50 лева на глас, а в сценария се включва и Данчо - много силен лидер, който държи гласове в цяла Югоизточна България, който се хвали, че има разработени структури навсякъде. Сигурността на гласовете се гарантира чрез застъпници - отново ромски лидери, които наглеждат хората си.
В схемата участва и още един брокер на гласове - Жеко Шишков, скрит зад неправителствена организация - "Съюз на социално слабите цигани "Надежда".
В момента двамата главни организатори на престъпната схема – Михаил Хасърджиев и Жеко Шишков са на свобода, съобщи самият Росен Цветков, който и днес бе в ромския квартал „Победа”. Прокуратурата не е поискала удължаване на мярката за задържане, която бе 24 часа, и сега двамата роми подготвят версиите си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване