05/13/13 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Заменят паролите с пръстови отпечатъци

Майкъл Барет, директор за информационна сигурност на най-голямата електронна система за плащане PayPal обяви, че паролите за идентифициране на потребителите в скоро време ще бъдат изместени от по-прости и надеждни средства, съобщават Macworld UK и Лента.ру.
На конференция на Interop, състояла се преди дни в Лас Вегас, Барет разкритикува разпространените в света форми на идентификация като несигурни и неудобни. Истината е, че много потребители използват на различни места едни и същи пароли, за да не се затормозяват да помнят повече, при това избират най-елементарните като 12345, например. Двуетапната система, при която освен логин и парола се изисква и потвърждение на код с есемес, според Барет е кошмар за ползвателя.
Вместо всичко това той предлага да се използват биометрични начини за идентификация -
сканиране на пръстови отпечатъци или на ретината на окото (като е възможно и използването на USB-токени). Такава система се разработва от съюза Fast IdentityOnline (FIDO). В него влизат компании, занимаващи се с компютърна сигурност, системни интегратори и интернет-компании, а Барет е негов председател. Този вид идентификация изисква специални устройства, които ще се появят още тази година, включително и в мобилните телефони. На пазара вече има портативни компютри с вграден скенер за пръстови отпечатъци, но не са масово разпространени.
Електронната платежна система PayPal е част от компанията eBay. В нея са регистрирани 128 милиона активни акаунта. Системата работи в 190 страни.
Чрез PayPal всеки човек, който притежава валиден имейл, може да превежда пари на друг човек с имейл. Инициаторът на превода трябва първо да си отвори сметка в PayPal и да я обезпечи със средства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване