05/13/13 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Местан: За съгласие сме готови, съглашение не е възможно

За съгласие сме готови, съглашение не е възможно да имаме, каза лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференцията в НДК след извънредния парламентарен вот, предаде репортер на БГНЕС.

Убедени сме, че влизане в каквато и да е формула с ГЕРБ ще се възприеме като акт на съглашение, с което казвам, че не е възможна подкрепа на ГЕРБ, дори ако тази политическа сила се окаже първа след окончателното преброяване на бюлетините, заяви Местан. Той е категоричен, че следващият кабинет трябва да представя интересите освен на гражданите с парламентарно представителство, така и на онези българи, които нямат своето парламентарно представителство. ДПС ще улесни процеса на намирането на това широко политическо съгласие, каза лидерът на движението. Ние говорим за формула, при която на преден план да излезе експертното, посочи той.
ДПС ще работи за разкъсване на обръчите от фирми, с които обръчи са обгърнати всички български партии, заяви Местан. Според него, последните разкрития, които станаха публично достояние, са обгръщали именно онзи, който е дошъл с обещанието, че ще се бори с подслушването (Бойко Борисов – бел. ред.). Проблемът на ГЕРБ не се свежда до разкритията с незаконни подслушвания, истинският проблем на ГЕРБ ще бъдат корупционните разкритие и то не тези, които ще дойдат от опозицията, а тези, които ще дойдат отвътре. ГЕРБ ще се разгради по същите механизми, по които е създадена, предрече Лютви Местан.
ДПС издържа най-тежкото си изпитание от основаването си досега. Не само, защото това са първите избори от 1997 година насам, в който ние участваме като опозиционна партия, но и затова, колко ще тежи ДПС в 42-ото НС, какъв статут ще има, дали на опозиционна партия или на партия, която ще има отношение към намирането на формула за стабилно управление на страната. На изпитание бе поставена нашата идентичност, заяви лидерът на ДПС и продължи: Преди близо 24 години ние направихме своя ценностен избор – да се развиваме не като етническа, а като светска, национална, либерално-демократична партия с европейска ориентация. Това беше труден, но правилен път. Точно тази наша идентичност бе поставена пред изпитание на тези избори. Избирателят на ДПС от страната и чужбина ни даде категорична подкрепа да вървим по трудния, но правилен път.
Резултатът на ДПС, разбира се, че трябва да изчакаме окончателните резултати, ни отрежда сериозната отговорност за намиране на изхода от икономическата, социалната и политическа криза. На тези избори следва да сме погребали две митологени - че ДПС е единствено етническа партия. Би трябвало да сме погребали мита, че политическа тежест на ДПС зависи от някакви автобуси, които пристигат в Кърджали и другите райони с разнородно население. На тези избори нямаше автобуси. На тези избори ние заложихме на идентичността си. Инвестирахме много в образа ни на нормална, национална партия.
Избирателят, като цяло и това е най-важният резултат от парламентарните избори, избирателят отрече категорично еднопартийният модел на управление на страната. Не защото той е лош сам по себе си, а защото той се изроди в авторитарен модел, при който няколко персони се поставиха над демократичните институции. Ние не отричаме необходимостта България да има своите силни лидери, само че твърдим, че и най-силната личност трябва да се впише в демократичната система, а няма да подчинява системата.
Длъжни сме да прочетем вярно вота на българските избиратели. Избирателят подкрепи един концепт, продуциран от ДПС, за широко политическо и гражданско съгласие, при което експертно-политическото да вземе връх над тяснопартийното начало, каза още Лютви Местан.



















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване