05/13/13 09:17
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски: Наследството на ГЕРБ е катастрофа

Ако ГЕРБ не успеят да реализират този мандат, тогава този мандат ще бъде реализиран от БСП, каза пред ТВ 7 кандидатът за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски. Той повтори тезата на социалистите, че ще се търси широка парламентарна подкрепа. "Ще търсим и максимална широка извънпарламентарна обществена подкрепа. Никой не може да си позволи да игнорира дори по-маловажни партии и обществени формирования. В последните 4 г. за съжаление конституционният подход ни доведе до състояние на деструктивни процеси и тенденции в обществото и е ключова ролята оттук нататък да се търси съгласие, консенсус и по-голям интегритет. Страната е в разруха в момента, фискалните резерви на компаниите и домакинствата са изчерпани. Обезпокоително е, че само за първите 3 месеца на година дефицитът е 800 млн. лева", подчерта Орешарски.

Спомнете си преди 4 г. управляващата партия продъни света за един дефицит от 350 млн. на шестмесечието. Ходих в МФ да обясня за негативните ефекти от кризата, свиването на приходите, припомни Орешарски. "Днес за три месеца – 800 млн. лева. Наследството на ГЕРБ е катастрофа, в сравнение с предишния дефицит", посочи Орешарски. За това дали да се вземе заем Орешарски посочи, че малко хора следят истинското състояние на публичните финанси. "Ние 4 г. вземаме заем, вътрешният дълг е по-висок с 4 млрд. в сравнение с преди 4 г., а от началото на тази година сме взели 800 млн. заем. Живяхме на база на наследения фискален резерв", подчерта Орешарски. Според него, шансът доста е намалял ГЕРБ да получат парламентарна подкрепа. "Ако това не стане, аз имам готовност да водя диалог. Най-притеснително е разминаването в очакванията сред обществото. Нашето общество очаква много бързи действия", заяви Орешарски.

Една голяма част от работещите хора в България, действително получават ниски доходи и са работещи бедни всъщност. Трудно ми е да кажа конкретните мерки, знаем частично състоянието на фиска. Може би по-точни мерки ще има, когато видим какви нови задължения има. Може да се окаже, че невърнатото ДДС е изключително много, а ние вече поехме ангажимент да изплатим всички задължения в съкратени срокове. Трябва да се види пълната картина, зоави Орешарски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване