05/13/13 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски: Финансите на страната са в свободно падане

Финансите на страната се намират в състояние на свободно падане, заяви по време на пресконференцията на КБ Пламен Орешарски, който бе предложен от лидера Станишев за евентуален премиер, предаде репортер на БГНЕС.

Дефицитът по консолидираната фискална програма само за първите три месеца на годината достигна 800 млн.лв., уточни той. И продължи: ако използвам израза на бившите управляващи това е т.нар. дупка в бюджета. В същото време фискалните резерви доближават своя санитарен минимум, а дългът е в тенденция на разрастване и от 10 млрд.лв. преди 4 г. днес е близо 14 млрд.лв. Общо за мандата бяха изразходвани допълнително над приходите сума, доближаваща 8 млрд. лв., коментира Орешарски. Инвестиционната и стопанска активност е свита, а чуждите инвестиции са на равнище близко до нула.
Безработицата отдавна нарасна над средните европейски темпове и стойности. В тези условия пред страната са необходими силни икономически действия, които в краткосрочен план да спрат негативните тенденции, а в по-средносрочен да изведат страната от това състояние и да се формират темпове на растеж. В тази връзка г-н Станишев спомена в резюме повечето от мерките, залегнали в икономическата платформа на социалистическата партия, посочи той. Орешарски също направи кратък коментар по тях като открои на първо място стопирането на прилагания в продължение на близо 4 г. административно-силов натиск върху бизнеса, разплащане в съкратени срокове от държавата на всички неразплатени задължения към частния сектор и др.








БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване