05/13/13 02:42
(http://e-vestnik.bg/)

Политическа патология или какво може да се направи с 350 000 бюлетини?

Жандармерия пази печатница “Мултипринт”, където са намерени 350 000 бюлетини извън произведените за изборите. Снимка: Impact Press Group

Когато прокуратурата обяви, че е задържала 350 000 изборни бюлетини в печатницата „Мултиплринт”, симпатизантите на ГЕРБ подскочиха. Първата им реакция беше да обяснят, че това е брак, т. нар. макулатура при печата. Такива изявления дадоха и хора от печатницата.

След това прокуратурата съобщи допълнително, че задържаните бюлетини не са брак, бракът е намерен отделно.
Тогава от ГЕРБ обявиха, че всичко това е пъклен план на БСП, сценарий и т. н. Все едно тези бюлетини са ги отпечатали БСП, в печатницата на общински съветник от ГЕРБ. Получава се малко като “Кой ми сра в гащите”. Най-дразнещото се оказа журналистът Бареков, чиято ТВ7 през цялото време предава и раздухва скандала, дотам, че ЦИК на другия ден реши да ги глоби.

Из интернет привържениците на ГЕРБ се разбесняха, сякаш се извършва някаква подлост спрямо тях. Може би прокуратурата трябваше да скрие случката, да не предприема нищо? Някои по-неутрални обявиха акцията за сапунена опера. Какво още трябва да се случи, освен да намерят на куп 350 000 бюлетини, за да повярват хората, че се извършва някакво престъпление с изборите? Това не е игла в купа сено, не е дреболия, няма как да го скриеш.

Всъщност, тия 350 000 бюлетини няма как да са на БСП, както се опитват да внушават. Дори Мая Манолова от БСП каза пред телевизията, че тя е подала сигнала за тях. Как да са техни? Да не би те да са ги отпечатали или вкарали тайно в печатницата? Поръчката за бюлетините е спечелена от човек на ГЕРБ, съвсем прозрачно е - нашият човек.
Прокуратурата обаче се въздържа за подробности ден преди изборите, не посмя да каже цялата истина. Хем да предотврати фалшификация на изборите, хем да не навреди съвсем на ГЕРБ.

Следващият аргумент от страна на ГЕРБ и привържениците му беше – ама с тези бюлетини нищо не може да се направи, в комисиите имала мнозинство опозицията и т. н. Този аргумент многократно го повтори проф. Михаил Константинов, Мира Радева се опита да разсъждава в тази посока.
А защо тогава са отпечатани тези бюлетини? И само те ли са били?
Други пък обясняваха, че върху бюлетините се слагали печати, значи не могат да се използват. Но печатите са най-елементарни и могат да се произведат и подправят лесно.

Как всъщност могат да се употребят тези бюлетини?

Има няколко варианта. Най-елементарният е да се раздават при купуване на гласове. Хората, които си продават гласа, са нискообразовани и лесно могат да бъдат манипулирани. Като му дадеш бюлетината и го излъжеш, че трябва да я пусне и после ще го проверят при броенето, той лесно може да се върже. А да дадеш бюлетина става само, ако имаш доставена отнякъде, извън секциите.
В събота и неделя от няколко места в страната дойдоха съобщения, че тук и там са раздавали бюлетини, което потвърждава такава възможност.

Друг вариант е тотална подмяна на цялата кутия с бюлетини, нагласена паралелно с тази в секцията. Към края на деня се вижда колко души са гласували, прави се паралелна кутия с определен брой бюлетини, с която се подменя истинската. В много малки населени места и секции това е възможно, като се уговорят и купят членове на комисии.

Третият вариант е да се пуснат допълнително бюлетини в кутията от хора от комисията. При тази ниска избирателна активност, към края на деня хора от комисията могат да се наговорят и да попълнят в списъка като гласували хора, които не са гласували. И от тяхно име да пуснат бюлетини за ГЕРБ. Или направо да пускат допълнително бюлетини, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване