05/13/13 08:39
(http://www.klassa.bg/)

САЩ прати атомен самолетоносач на учения с Южна Корея

Южна Корея и Съединените щати започнаха нови съвместни военни учения, предаде ИТАР-ТАСС.

Този път става въпрос за двудневни маневрите в Японско море, в които се включва американска военноморска група начело с атомния самолетоносач "Нимиц".

"Нимиц" е един от най-големите бойни кораби в света, дълъг почти 333 м. Той има над 100 хил. тона водоизместимост и може да приеме на борда си около 90 самолета и хеликоптера.

Военноморските сили на Съединените щати и Южна Корея ще отработват

взаимодействието си при прехващане на ракети и борба с подводници.

Това са поредните съвместни военни учения на двете страни през последните седмици.

Северна Корея смята, че тези маневри на насочени срещу нея, като отработват бъдещо нападение, мишена на което ще е именно тя.

В събота изолираната комунистическа държава определи появата на ударната група на самолетоносача "Нимиц" край бреговете на Корейския полуостров като открита заплаха и сериозна провокация.

Междувременно

в Пхенян смениха министъра на народните въоръжени сили,

предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА.

Генерал Джан Джон-нам е третият титуляр на поста, откакто новият държавен ръководител Ким Чен-ун пое официално властта преди малко повече от година. Сравнително неизвестна фигура, Джан е бил досега командир на Първи корпус на Корейската народна армия.

Той заменя на поста твърдолинейния генерал Ким Кьок-сик, известен с това, че е ръководил обстрела на южнокорейски остров през 2010 г., при който бяха убити четирима души. Самият Ким бе назначен за министър на народните въоръжени сили едва през ноември - ход, който бе възприет тогава от наблюдателите като част от опитите за затягане на хватката на младия държавен лидер върху армията.

Джан е на неизвестна възраст. Той обаче е от поколението на по-младите военни, които заменят командирите, израсли при основателя на КНДР Ким Ир-сен.

Честите рокади в командването на севернокорейските въоръжени сили

породиха спекулации, че е възможно 30-годишният Ким Чен-ун да се опитва да затвърди властта на управляващата Корейска трудова партия (КТП) над генералите.

Смята се, че в Северна Корея министърът на народните въоръжени сили е подчинен на началника на генералния щаб и на директора на политическия отдел на генералния щаб.

 


















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване