05/13/13 08:33
(http://www.klassa.bg/)

Северна Корея с нов министър на отбраната

Северна Корея има нов министър на народните въоръжени сили. Относително младият и неизвестен досега генерал-лейтенант Чжан Чжон Нам смени предшественика си, който остана на длъжността едва осем месеца, предаде ИТАР-ТАСС.

За новата фигура съобщи в понеделник държавната информационна агенция ЦТАК, изброявайки лицата, присъствали на концерта на художествения ансамбъл на вътрешните войски в присъствието на лидера на страната Ким Чен Ун.

Преди четири дни същата агенция наричаше министър на народните въоръжени сили друг генерал. Той бе един от най-значимите поддържници на твърдата линия.

Причините за неочакваната оставка на министъра са неизвестни. В Южна Корея смяната се тълкува като възможен белег за стремежа на Пхенян да извърши известна промяна в политиката си на конфронтация.

Чжан Чжон Нам, който не е по-млад от 60 години, по-рано командваше корпус на източния бряг на КНДР. Той е смятан за представител на т. нар. „младежка" фракция във военната върхушка на страната.

В частност той бе свързан с обстрела на южнокорейския граничен остров в Жълто море през 2010 г., който доведе до смъртта на четирима души и рязко засили напрежението на Корейския полуостров.

Според някои признаци миналата седмица в КНДР е отменена най-високата степен на бойна готовност, въведена във връзка с поредицата военни учения в Южна Корея, включително с участието на САЩ.

















ИТАР-ТАСС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване