05/13/13 08:36
(http://www.klassa.bg/)

Филипински копнежи на президента срещу корупцията

Филипинците започнаха в понеделник да гласуват за депутати в националния парламент и за местни власти. Изборите се тълкуват и като референдум за президента Бениньо Акино и опитите му за реформи в една от най-бедните и най-корумпирани страни в Азия.

"Президентът помоли избирателите да дадат доверието си на тези, които ще му помогнат да продължи програмата за реформи", каза за АФП говорител на президента.
Акино, който е син на основния противник на диктатора Фердинанд Маркос, убит при завръщането си от изгнание през 1983 г., бе триумфално избран през юни 2010 г. за един /единствен, според филипинската конституция/ мандат от шест години.
Избирателната кампания на Акино бе доминирана от проблемите на борбата срещу корупцията, главна причина за бедността в страната със 100 милиона жители.
Социологическите проучвания показват, че три години след идването си на власт, той е един от най-популярните президенти в историята на архипелага.
Дълго време на опашката след другите азиатски страни, Филипините днес регистрират един от най-високите темпове на растеж в региона /6,6% през 2012 г./ и увеличаване на доверието на чуждестранните инвеститори. Две от най-големите американски рейтингови агенции, Фич и Стандарт енд Пуърс, вдигнаха "инвестиционния" рейтинг на държавния дълг за първи път в историята на страната.
Но Филипините се борят да излязат от крайната бедност, обхванала голяма част от населението. Проблем е и много по-бавното, отколкото в съседните азиатски страни, изграждане на средна класа.
Въпреки усилията на правителството на Бениньо Акино за балансиран растеж, напредъкът в преструктурирането на обществото е малък. Социалната структура е белязана от една от най-големите разлики между богати и бедни в Азия, според икономисти.
Изборите в средата на президентския мандат са за 18 хиляди места в целия архипелаг – съветници, провинциални губернатори, конгресмени и сенатори. Те се смятат за решаващи за Акино да продължи реформите.
Президентството се опитва да получи мнозинството в горната камара – Сената. Това мнозинство липсваше през първите три години на управлението. То ще му помогне за по-лесното прокарване на необходимите закони.
Бениньо Акино трябва да получи и одобрение от двете камари на подготвяния мирен договор с бунтовниците от ислямисткото движение в южната част на архипелага, където партизанската война отне живота на повече от 150 хиляди души от 1978 г. насам и е спънка за сигурността и растежа на страната.
Акино иска да подобри и събираемостта на данъците, една от черните точки в икономиката.
Въпреки това политическата игра във Филипините остава белязана от насилие, корупция и купуване на гласове, наследство от десетилетията на диктатура под управлението на Фердинанд Маркос, свален през 1986 година.
Вдовицата на диктатора Имелда Маркос, която сега е на 83 години, е кандидат в крепостта на противниците на Акино - на север от главния остров - и избирането й е почти сигурно.

















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване