05/20/13 12:42
(http://www.klassa.bg/)

Захариева:Няма риск да загубим пари от ОП “Регионално развитие“

До края на годината няма риск да загубим средства по Оперативна програма "Регионално развитие", заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. Убедени сме, че с мерките, които предприема управляващият орган на програмата, заедно с Националното сдружение на общините и министерството, сме намалили риска от загуба на средства почти до нула, допълни министърът. Една от мерките предвижда Управляващият орган на програмата да предложи на Комитета по наблюдението й в края на месеца промяна на програмата, за да може да влезе един голям проект, който да минимализира загубата от средства.
Министър Захариева уточни, че става дума за проекта за Северната скоростна тангента на София на стойност 238 млн. лв., за който вече има избран изпълнител и готовност да започне в края на годината. Друга мярка предвижда рисковите проекти на общините, чиято оценка ще приключи също в края на месеца, евентуално да бъдат заменени с други проекти, които вече са изпълнени с техни средства и отговарят на изискванията на програмата. Освен тези варианти, с Националното сдружение на общините е била обсъждана възможността за покупка на коли за социалния патронаж за всяка една от общините. Захариева направи този коментар след участието си в церемония по връчването на кметовете на 36 общини на чекове за стойността на проекти, които ще бъдат финансирани по схема "Зелена и достъпна градска среда" от оперативната програма. Схемата беше публикувана през август 2012 г. след освобождаване на ресурс по програмата. Решението за одобрение на проектите е взето на 29 април тази година. Със 177 млн. лв., които се предоставят, в 36-те града ще бъдат изградени и реконструирани паркове зелени площи, пешеходни зони, детски и спортни площадки, ще бъдат рехабилитирани улични мрежи.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване