05/20/13 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Не всичко е наред във френско-германския двигател на Европа

Меркел и Оланд. Колаж: глобедия

Като пореден знак за това, че не всичко е наред във френско-германския двигател на Европа, двете страни няма да изготвят обща декларация преди следващата среща на най-високо равнище на ЕС, както се надяваше Берлин. Тази развръзка идва в момент, когато Франция изпада във все по-сериозно икономическо неразположение.

Не е тайна, че между Берлин и Париж има значителни различия за това коя е най-добрата рецепта за справяне с дълговата криза.

Въпреки усилията на френския президент Франсоа Оланд да създаде представа, че отношенията са наред, те очевидно не са. В обръщение към нацията в четвъртък, в което настоя за икономическо правителство в еврозоната, Оланд отново заяви, че Франция няма проблеми с Германия и че взаимоотношенията му с канцлерката Ангела Меркел са “почтителни”. По думите му разногласия има единствено, когато става дума за Европа. А дори тогава според него Германия е готова да прави компромиси, макар това “понякога да отнема известно време”.

Пореден знак за това, че френско-германският тандем, често определян като двигателя на Европа, не работи както трябва, е фактът, че двете страни вероятно ще се въздържат от представяне на обща стратегия преди следващата среща на най-високо равнище на ЕС през юни, казаха пред “Шпигел” правителствени източници.

Когато на власт все още беше Никола Саркози, Германия и Франция няколко пъти представиха общи позиции преди срещи на най-високо равнище на ЕС. И този път служители от канцлерството на Меркел настояваха за подобна декларация като демонстрация на единство между Берлин и Париж. Но източници от канцлерството казват, че това няма да се осъществи, защото в момента различията са толкова големи, че не могат да се преодолеят.

Германски правителствени източници заявиха, че Оланд е скептичен към плана от самото начало. Говори се, че френският президент се тревожи, че обща декларация с Германия преди важна среща на ЕС би могла да раздразни други държави членки.

Първоначално за срещата на най-високо равнище през юни се планираха по-нататъшни стъпки в интеграцията на икономическата и валутната политика, но сега правителствени източници в Берлин казват, че не очакват някакви конкретни резултати от срещата.

Оланд призовава за “икономическо правителство”

В четвъртък, една година след встъпването си в длъжност, Оланд направи изявление в президентския дворец в Париж пред 400 журналисти на пресконференция, на която призова за създаване на “икономическо правителство” в еврозоната, което да се събира всеки месец на заседания, ръководени от председател.

Социалистът каза, че иска да извади Европа от “летаргията” й и определи срок от две години за “създаване на проект за политически съюз”. Той също така даде да се разбере, че Германия изразява готовност да обмисли подобен съюз и че Европа не би могла да върви напред без “незаменимата германско-френска двойка”.

Той произнесе речта ден, след като френската икономика официално изпадна в рецесия. Във Франция инвестициите и износът намаляват, покупателната способност спада, а безработицата достига рекордни нива. “През 2013 г. вероятно ще имаме нулев растеж”, призна президентът.

По въпроса за икономическо правителство в еврозоната, той каза, че то ще съгласува икономическите политики на държавите членки и ще хармонизира данъчното законодателство. Той призова също за по-големи усилия за намаляване на високите нива на младежката безработица.

“Баланс между бюджетната дисциплина и растежа”

“Като лидер на член основател на Европейския съюз е моя отговорност… да извадя Европа от тази вцепененост, която я е обзела, и да намаля разочарованието на хората от ЕС”, каза той. “Ако не напредва, Европа ще рухне или дори ще бъде заличена от картата на света”, заяви Оланд. Той добави: “Трябва да намерим баланс между бюджетната дисциплина и подкрепата за растежа.”

Освен растежа според Оланд е необходимо също по-добро образование и обучение, както и по-голяма конкурентност – също във ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване