05/20/13 14:13
(http://www.klassa.bg/)

Повечето гръцки облекла били произведени в България


Гръцки облекла „made in Bulgaria“ заливат в последните години пазара в Гърция, пише местният вестник "Етнос", цитиран от БТА. В преживяващата криза Гърция, където безработицата достигна „немислими висини“, стотици гръцки компании „емигрираха“, предимно в други балкански държави, заради по-ниските разходи. Така те осигуряват работа на десетки хиляди хора, пише изданието. В края на 2012 г. само 23% от гръцките дрехи са се произвеждали в Гърция, а 77% - в чужбина.

Според резултати от изследване на сдружението на компаниите, работещи в сектора на плетивата и готовите облекла, България е производител номер едно на гръцки облекла, а делът й е 57%. Следват Македония с 20% и Китай - с 10% от производството извън Гърция.

В Югоизточна Европа функционират около 270 гръцки компании, в които работят около 22 хиляди души. Като основни предимства на страните от региона се смятат ниските цени, близостта до Гърция, производствените възможности, наличието на големи шивашки предприятия и бизнес средата, свързана с различен от гръцкия данъчен режим.

Според данните 65 на сто от производството на облекла в Южна България е по поръчка на гръцки компании, се посочва в публикацията. В нея се напомня, че в района шивашкото производство има традиции от десетилетия, но местните фирми бяха „ударени“ от либерализацията на европейския пазар през 2005 г., когато паднаха ограниченията за внос от Китай.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване