05/20/13 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Поне 20-30 компании проявяват инвеститорски интерес към България

За два месеца съм се срещнал поне с 20-30 компании, които инвестират или планират инвестиции в България. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на среща с ученици от Американския колеж в София. Разговорът се проведе в рамките на инициативата на вицепремиера Деяна Костадинова „Училище за живота“. Тема на дискусията бе ролята на държавата в отношенията й с международните компании. В началото на годината беше трудно, но след това доста чужди инвеститора се насочиха към страната ни, каза министър Василев. Чуждите компании осъзнават, че имаме много добре подготвена работна ръка, с която ги привличаме, както и с традициите в определени сектори, подчерта той. За тази година шест инвеститори са получили сертификати клас А. По неговите думи най-добрите инвеститори за нашата икономика са експортно ориентираните, тъй като те подпомагат разширяването на пазарите и вноса на нови технологии. Министър Асен Василев обясни на учениците от Американския колеж, че най-добрите инвеститори са тези, които произвеждат продукти с висока добавена стойност. Това означава както по-високо заплащане за хората, така и високотехнологичен машинен парк, който остава в страната. Така ще се произвежда качествена продукция, която да се реализира на българските и световните пазари, допълни още той.
Според министър Василев държавата може да организира различните играчи на пазара – фирми, университети и асоциации, за да работят по-добре. За пример той даде IT сектора, където държавата би могла да направи по-голяма инвестиция в подготовката и образованието на кадри. Освен този сектор, перспективи за развитие има и в хранително-вкусовата промишленост и биоземделието. По думите на министър Василев страната ни трябва да развива тези сектори, в които има дисбаланс в световен план и в които разполагаме с конкурентни предимства. Винаги, когато се мисли за един проект, не трябва да се мисли в изолация, отговори министър Василев на въпрос на учениците за развитието на проекта „Белене“. Според него ако се пусне в експлоатация АЕЦ „Белене“ и има излишък на електроенергия, други мощности ще трябва да бъдат спрени.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване