05/20/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Пресконференция на тема „Граждани за национална памет”

Заповядайте на пресконференция на „Граждани за национална памет” на 21 май
Теми:

Държавна сигурност в новото Народно събрание
Ще бъде ли закрита Комисията по досиетата - плановете на генерал Чавдар Калайджиев във вестник „Дума”
Плановете на ГЕРБ за „агенция” за памет – предизборен фарс
Ще се изучават ли престъпленията на диктатурата в българските училища ?
Ще станат ли места на национална памет арестът в „Славянска беседа”, следствието на ул. „Развигор”, аудитория 41 в Софийския университет, тютюневата фабрика в Пловдив ?
Настояваме главният прокурор да разследва обстоятелствата около смъртта на социалдемократите Людмила Славова и Кръстьо Пастухов

Участват:

Ангел Николов, Крум Славов, Мария Дерменджиева, Васил Къдринов, Георги Михайлов




Пояснителни бележки:

Обществото не знае, че първата стачка в Източна Европа след смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин се е провела в Пловдив. В тютюневата фабрика на ул. „Велико Търново” на 4-ти май 1953 г. са разстреляни 8 тютюноработници, които заедно с 4000 свои колеги са настоявали за по-добро заплащане и годишна заетост, а не сезонна.

Людмила Славова и Кръстьо Пастухов са лидери на социалдемократите, убити от комунистите в края на 40-те години. През 1990 г. последният комунистически „парламент” решава, че смъртта им трябва да бъде разследвана от прокуратурата, решение, което и до днес не е изпълнено.

Арестът в хотел „Славянска беседа” е създаден на 9-ти септември 1944 г., в него комунистите задържат стотици хора през септември и октомври и след това ги разстрелват в мини Перник.

Следственият арест на ул. „Развигор” 1 в София е построен през 60-те години и през него минават противниците на диктатурата, бегълци, заловени на границата и българските турци, противопоставящи се на „Възродителния процес”.

В аудитория 41 на Софийския университет на 29 октомври 1968 година се провежда открит процес за „разобличаване” на студентите по история Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, разпространили позиви против участието на български войски в окупацията на Чехословакия и смазването на „Пражката пролет”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване