05/20/13 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Роналд Рейгън на ръба на ядрена война

Роналд Рейгън произнася прочутата си реч за СССР като “империя на злото” на 8 март 1983 г. Снимка: официален сайт

Рейгън продължава с нападките си срещу Съветския съюз. През 1983 година, на годишното събрание на националната асоциация на евангелистите в Орландо, Флорида, той призовава: „Нека се изправим открито срещу тези, които се стремят да поставят САЩ във военно и морално подчинение. Не бива да пренебрегваме историческите факти и агресивното поведение на империята на злото”.  През ноември същата година САЩ разполагат крилати ракети във Великобритания и ракети „Пършинг ІІ” в Западна Германия и провеждат мащабни военни учения.

Американско-съветските отношения достигат до точката на замръзване. Двете страни водят войни чрез свои съюзници по целия свят и откритият сблъсък изглежда неминуем. Част от съветското ръководство е убедено, че САЩ планират непосредствена атака.

Дрънкането на оръжия плаши обществото. Филми като „На следващия ден” изострят безпокойството и предизвикват масово движение за забрана на ядрените програми. Според данни на психиатри децата и в САЩ, и в Съветския съюз страдат от кошмари за ядрена война – нещо невиждано от началото на 60-те години насам. Дори и създателите на ядрените оръжия не са имунизирани. По време на първото си посещение в Съветския съюз физикът Теодор Тейлър е споходен от видение, което описва по-късно пред психиатъра Робърт Джей Лифтън.

Докато се разхожда из Москва, Тейлър вижда много млади хора, участници в сватбени тържества, които посещават мавзолея на Ленин и паметника на незнайния воин, и е впечатлен колко щастливи изглеждат те. Припомня си нощта, в която се е родило едно от децата му - вместо да бъде с жена си, той е бил в Пентагона и е проучвал разузнавателни данни, сред които и снимки на центъра на Москва, във връзка с потенциални планове за ядрена атака.

И както си стоял на Червения площад, се разхлипал неудържимо. „Гледах тези щастливи, особени хора, които вървяха към мавзолея – каза ми той. - За всеки нормален човек би било пълна лудост да се хвърли бомба върху тях.” До този момент за него Москва не е била нищо повече от „графи с данни за радиоактивност и налягане на квадратен сантиметър”.

След този случай Тейлър решава да престане да работи за военните и да се отдаде на по-жизнеутвърждаваща научна дейност.

Рейгън също се бои от избухването на ядрена война, макар че притежава съвсем ограничени познания за ядрените оръжия. През 1983 година той шокира група конгресмени с твърдението си, че бомбардировачите и подводниците не пренасят ядрени оръжия. Но дълбоко в себе си той изпитва искрено, органично отвращение от ядрените оръжия. Многократно заявява пред съветниците си, че ги смята за „зло” и че иска да ги изкорени. Страховете му до голяма степен са оформени от религиозните му убеждения.

Бъд Макфеърлейн, заместник-съветник по националната сигурност, твърди: „Президентът си внуши, че библейският Армагедон всъщност се отнася за ядрена катастрофа. И когато го попитах какво можем да направим, ако това е така, той отговори, че трябва да построим някакво покривало, за да защитим цялата страна”.  Рейгън решава да изгради високотехнологичен щит в атмосферата, който да защитава САЩ от евентуална атака. На пръв поглед тази идея е безобидна, но в действителност е голяма провокация за Съветския съюз. Въпросният щит, ако изобщо функционира, не би бил особено полезен в опазването на САЩ от масиран съветски удар, но би могъл да изиграе определена роля при една ограничена ответна атака на Съветския съюз, ако САЩ нападнат първи.

Президентът е наясно и колко лесно може да бъде провокирана една криза. През септември 1983 година реактивен самолет на корейските авиолинии навлиза във въздушното пространство на СССР и след като пренебрегва отправените предупреждения, е свален от съветски изтребител. Загиват всичките 269 души ...

Публикувана на 05/20/13 21:09 http://e-vestnik.bg/17657/ronald-reygan-na-raba-na-yadrena-voyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване