05/20/13 09:32
(http://offnews.bg)

Съдът отказа да вземе 53 000 лева бонуси от чиновничка

Виолета Николова  Снимка: БГНЕС

Съдът отхвърли иска на Агенцията по вписванията, с който се претендира да бъдат възстановени 53 хил. лв. щети, нанесени от бившата шефка на агенцията Виолета Николова.

Това стана на първото заседание по делото, в което Николова отговаря за неправомерно раздадени от нея бонуси през 2011 година. Според държавното обвинение, за да присвои парите, Николова е нарушила реда за начисляване и разпределяне на средства за допълнително материално стимулиране на служителите в агенцията.

Николова беше отстранена от премиера Бойко Борисов на 20 февруари 2012 година, след като се разбра, че е прибрала премия от 48 000 лева, които си разпределила лично от излишъците на агенцията. Уволнението на Николова дойде след проверка на Инспектората на Правосъдното министерство.

Заедно с Николова подсъдими са и Райна Иванова, бивш директор на правната дирекция в агенцията, която е помогнала на Николова да присвои поверените й средства, и Тотка Стоилова – финансов контрольор на агенцията, която не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Виолета Николова.

По време на първото заседание по делото в понеделник от името на директора на Агенцията по вписванията беше внесен иск за общо 53 хил. лв., които представляват раздадените от Николова бонуси. Защитата възрази срещу иска с аргументите, че тези средства се искат и от тримата подсъдими, въпреки че те имат различни обвинения и при условие, че те не са обвинени в съучастие. Защитата се аргументира и с факта, че в иска не е посочено кой от тримата подсъдими какви щети е нанесъл в рамките на отговорностите, които е имал като длъжностно лице. От друга страна този иск ще затрудни процеса, прецениха още защитниците.

Тези основания се оказаха достатъчни и председателят на съдебния състав съдия Десислав Любомиров отхвърли иска.

Пред съда показания дадоха бившата зам. правосъдна министърка Жанета Петрова и Галена Славова – бивш заместник изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Жанета Петрова обясни, че за нередностите с раздаването на бонуси е научила от служители от отдела за информационни технологии при агенцията. Тя се е поинтересувала дали те са доволни от допълнителните възнаграждения. Тогава разбрала, че те не получавали такива средства.

Петрова обясни, че според действащите правила в Министерството на правосъдието 25% от приходите на ведомството се отивали по три направления – за подобряване на материалната база, за повишаване квалификацията на служителите и за допълнително материално стимулиране. От агенцията всеки месец идвали предложения за допълнителни възнаграждения, чийто размер обаче бил определян от министъра на правосъдието – тогава на този пост беше Маргарита Попова. 

Галена Славова пък обясни, че през август 2011 година получила 2500 лв. върху заплатата си, без да знае защо. След като се срещнала с Виолета Николова тя й обяснила, че самата тя така е преценила и за това й е отпуснала тази сума върху заплатата.

Процесът продължава с разпити на служители в агенцията. 

Статията "Съдът отказа да вземе 53 000 лева бонуси от чиновничка" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване