05/20/13 15:50
(http://www.hsnovini.com/)

Черешите в Крепост от 1,50 до 5 лева, търговците – “слаб е пазара”

Слаб пазар отчитат търговците на череши край Крепост

Започна сезона на черешите. Традиционно прочутият пазар край димитровградското село Крепост отвори преди дни. Тази година производителите се радват на по-богата реколта от миналогодишната, но поради сушавото време плодът е малък. Това определя и ниските цени, на които се търгуват черешите. Ранните сортове там вървят от 1,50 до 5 лева. Веско Бонев, който за първа година е взел два декара под аренда не е доволен от търговията.

“Черешите са малки и нямат вид за продажба. Очаквахме събота и неделя, когато е пазарен ден в Димитровград да имаме  повече клиенти, но уви – хората нямат пари”, сподели  Бонев.

“Миналата година от дъждовете реколтата беше много слаба. Цялата беше напукана и изгнила, а пък тази година е суша. Много са дребни. Нито едното е хубаво за стопанина, нито другото. Днес сутринта береш, ако не я продадеш я хвърляш”, сподели и производителят от Крепост Славка Делчева.

 

Иван Дончев отглежда от 10 лета, 6 декара с череши. Тази година производителят отчита спад на продукцията си с 40 процента. Причината е в това, че дръвчетата започнали да изсъхват и заболяват.  Производителят се съмнява дали ще има дори минимална печалба. Той разчита на продажбата на едро, но според него цените ще паднат до 80 стотинки. Търговците се ожалиха и от набези на роми, които обират градините. Те се оплакаха и за недостиг на маси. Имало и търговци, които идвали от други градове, представяли черешите си за крепостки и подбивали допълнително цените.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

От 1,50 до 5 лева вървят прочутите крепостки череши

 

Веско Бонев за първа година отглежда череши, не е доволен от продукцията

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Иван Дончев: Черешите в село Крепост изсъхват, а ние губим от това

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Производителят Венко Павлов:”Масите са малко. Много от производителите сме принудени сами да си сковаваме от дъски, а плащаме такси

 

 

 


 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване