06/10/13 12:50
(http://www.klassa.bg/)

Износът ни за страните извън ЕС скочи с 35% през април


През месец април 2013 г. износът на България за страните извън ЕС (т.нар. “трети”сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За четирите месеца от началото на годината износът бележи нарастване с 18.3%. Така този показател по абсолютна стойност се доближива до обемите на експорта, насочен към страните от Европейския съюз, които са традиционни пазари за българските производители.

Стойността на експортираната продукция за страни извън Европейския съюз възлиза на 5.7 млрд. лв. Основните търговски партньори извън ЕС са Турция, Гибралтар, Руската федерация, Китай, Сърбия и САЩ. В същото време експортът за ЕС възлиза на 6.1 млрд. лв.

От друга страна, при обема на вноса се наблюдава негативна тенденция. Вносът на стоки от трети страни у нас намалява с 10.2% през април спрямо същия месец на предходната година. За първите четири месеца на годината вносът се е увеличил едва с 0.9% до 6.5 млрд. лв. С най-голяма стойност за периода от януари до април е вносът от Русия (основно горива), следван от този от Турция, Китай, Украйна и Грузия.

Търговското салдо с трети страни за април е отрицателно и достига до 85 млн. лв. С натрупване от началото на годината за четирите месеца “дупката” е в размер на почти 796 млн. лв.

Общото външно-търговско салдо достига до 1.965 млрд. лв. за първите четири месеца на годината. Само за април външно-търговското салдо е отрицателно в размер на 300 млн. лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване