06/18/13 13:52
(http://www.klassa.bg/)

Кметовете готови да намаляват административната тежест за бизнеса

Всички кметове са обещали да работят заедно с държавата за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Това е много важно за фирмите, защото една немалка част от регулаторните режими са въведени от местните власти. Това обясни премиерът Пламен Орешарски на среща във вторник с управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Кметовете са обещали и да окажат съдействие и за подобряване на закона за обществените поръчки, с което да се даде възможност максимален брой фирми да могат да кандидатстват и да печелят търговете.
Необходимо е стартирането на прословутия съвет за децентрализация, който повече от 7 - 8 години е на практика без съдържание. „Това всъщност е въпросът, който най-много ни вълнува. Силно се надявам, че това партньорство ще прерасне в един изключително полезен и ефективен диалог, свързан и с тази иновационна възможност, която беше презентирана от премиера – на всяко едно заседание на Управителния съвет на сдружението, което се случва ежемесечно,д а присъства ресорен министър, както на заседанията на Министерски съвет да присъстват кметове, когато се разглеждат важни въпроси”, каза той. „Оставихме отворен въпроса, като живот и здраве, ще подпишем това детайлно споразумение, както имаме такава добра Европейска традиция, на нашата годишна среща, която ще се проведе на 13 - 15 октомври тази година на морето в Албена”, заяви Тодор Попов, кмет на Пазарджик и председател на НСОРБ.
„Накрая – оставихме и още един дебат – това е свързано с бюджета за следващата година, който не беше конкретна тема на днешната среща. Той предстои, защото в крайна сметка по бюджета за следващата година ясно ще проличи и силно се надяваме да проличи приоритизирането на местните власти като важен стратегически партньор, свързан най-вече с отделянето на повече бюджетни средства за капиталови разходи и за изравнителна субсидия, което е важно за всички нас”, каза още Тодор Попов.
Поискахме и при съставяне на бюджет за 2014 г. да видим, че местните власти са приоритет като се предвидят повече бюджетни средства за капиталови разходи и изравнителни субсидии, заяви Попов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване