07/03/13 16:55
(http://e-vestnik.bg/)

Египет - отново военен преврат?

Висш египетски военен подвърждава оставката на Мубарак. Снимка: от тв екрана

На президента на Египет и на редица лидери на ислямисткото движение “Мюсюлмански братя” бе забранено да напускат страната според различни източници.В Египет е в ход военен преврат, заяви съветникът по национална сигурност на президента Мохамед Морси. “В наше време никой военен преврат не може да успее пред толкова многобройни обществени сили без значителни кръвопролития”, заяви съветникът за националната сигурност на президента Морси - Есам ел Хадад.

Египетският телевизонен канал “Ал Хаят” съобщи, че Мохамед Морси е поставен под домашен арест. Съветникът на Морси по комуникацията Ясер Хадара заяви, че Морси е прекарал днешния ден в нормална работа в един от президентските офиси в база на Републиканската гвардия в предградие на Кайро. Не е ясно обаче дали е свободен да напусне военната база, в която се намира в момента, и да се върне в двореца си, където прекара предишната нощ.

Според информация на Франс прес от силите за сигурност на президента и на редица лидери на ислямисткото движение “Мюсюлмански братя”  е забранено да напускат страната в рамките на разследване за бягство от затвор през 2011 година. Представители на летището в Кайро потвърдиха, че им е било наредено да не позволяват пътуване на ислямистки представители, сред които на върховния водач на “Мюсюлманските братя” Мохамед Бадия и на заместника му Хайрат аш Шатер.

Египетското президентство не предложи в сряда нови компромиси за уреждане на кризата в страната, а ултиматумът на армията за споразумение за подялба на властта изтече в сряда.
Очаква се по-късно въоръжените сили да излязат с официална позиция какви мерки ще предприемат, след като обявиха, че ще се намесят, ако политическите партии не стигнат до съгласие.

Напрежението в Египет нараства, като сблъсъците между противници и поддръжници на президента Мохамед Морси продължават да взимат жертви на фона на отказа му да се оттегли от поста и заканата на армията, че е “готова да умре, защитавайки народа на страната си” от “терористи, радикали и глупци”.

Най-малко шестнайсет души бяха убити, а 200 ранени при нападение над привърженици на Морси в района на университета в Кайро. Сблъсъци имаше и в няколко египетски провинции. Безредиците не спират и в Александрия. Там полицията се е опитала да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ.

В сряда вечерта хиляди се събраха в Кайро, а се очакват многобройни демонстрации и в други градове в страната. Говорител на египетския президент заяви, че Мохамед Морси смята, че е по-добре да умре “изправен като дърво”, защитавайки легитимността на институцията си, отколкото да влезе в историята като някой, който е разбил надеждите на египтяните за демокрация.

Морси не се е вкопчил във властта, увери говорителят Айман Али. В своето обръщение към нацията тази нощ президентът отхвърли призивите за оставка, за да защитава демократичната система, добави той. По-рано Мохамед Морси заяви в телевизионно обръщение към нацията, че е законно избран и ще защитава с “цената на живота си” легитимността на президентския си пост, а армията обяви, че “е готова да умре, защитавайки народа на страната си” от “терористи, радикали и глупци”.

В декларация президентството повтори, че президентът Мохамед Морси държи опозиционните партии отговорни за това, че са блокирали негова политическа инициатива. Тя предвижда сформиране на експертна група, която да подготови поправките към конституцията, приети през декември миналата година.

Политическото крило на управляващото движение “Мюсюлмански братя”, Партията за свобода и справедливост (ПСС) отхвърли покана на военните за среща, часове преди изтичането на ултиматума, даден от въоръжените сили на Морси да изпълни исканията на протестиращите или да напусне. ПСС е най-голямата формация в коалиционното правителство, а президентът Мохамед Морси е неин представител. “Вече не отиваме на срещи с никой. Имаме си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване