07/03/13 21:02
(http://e-vestnik.bg/)

Книжарници и търговци на сувенири в Южна Африка печелят от боледуването на Мандела

Франс прес

Нелсън Мандела и Барак Обама. Колаж: от тв екрана

Продължителното боледуване на Нелсън Мандела, който остава в болница в критично състояние, безпокои Южна Африка, но увеличи продажбите на свързани с него книги, дрехи и сувенири.

Много книжарници изложиха на витрините си творби за Мандела. В най-голямата книжарница в Йоханесбург,”Екзекютив букс” в престижното предградие Хайд Парк, на видно място са поставени поне 26 книги, посветени на този велик човек - негови мемоари, сборници с цитати, биографии, албуми със снимки…

Счетоводителката Аманда Котзее взема екземпляр от “Дългият път към свободата”, известната автобиография на Мандела, която в Южна Африка струва 409 ранда (31 евро).

“Малко се срамувам, че така и не съм я чела през всичките тези години. Той несъмнено беше възможно най-добрият ръководител, не допусна кървава баня в Южна Африка” в края на апартейда, като постигна споразумение за мирен преход към демокрация, казва тя.

Клиентите “купуват повече, от миналата седмица купуват много. Продажбите се увеличиха повече от два пъти!”, свидетелства книжарката Луси Нгомане.

“Вчера един човек купи 13 екземпляра от “Дългият път към свободата “, а друг взе шест броя от портрета на Мандела, който струва 570 ранда (45 евро), разказва тя.

Книжарницата е дала нова заявка до издателя, докато 94-годишният национален герой от 8 юни е в болница с нова белодробна инфекция, като от дни състоянието му е критично.

С добри печалби може да се похвали и големият търговски център в деловия квартал Сандтън, откъдето минават повечето туристи, посещаващи Йоханесбург. Печелят както книжарниците, така и магазините, които продават сувенири и дрехи с лика на човека, превърнал се в световна емблема на помирението.

Следвайки указанията на бащата на нацията, Фондация “Мандела” се опитва да преследва експлоатирането на името му за търговски цели. Тя обаче не успя да се противопостави на апетита за печалба на някои от децата му. Самата фондация разреши продажбата на линия дрехи, за да набере средства за няколко благородни каузи.

В магазина за африкански сувенири “Джакана” направо са заринати.

Получаваме тези тениски всяка година преди рождения ден на Мандела - 18 юли, обяснява продавачката Шана Мелански. Те се изработват за този признат от ООН ден, на който хората по света са приканени да извършат по едно добро дело.

Фланела с дълъг ръкав струва 320 ранда (24 евро), а цената на друга, на която се чете: “Историята зависи от този, който я пише”, с образа на Мандела, е 245 ранда (18,50 евро).

“Много хора ги купуват! Имахме много туристи напоследък”, казва Мелански. Бум на ризите “Мадиба”

В магазин “Совеарто”, където продават красиви тениски, най-вече за деца, също се радват на образа на бившия президент (180 ранда или 13,60 евро). “Мандела продава”, усмихва се продавачката Думи.

Малко по-нататък веригата “Статъфордс” продава марката дрехи “46664″, пусната преди две години. Това е затворническият номер на Мандела. Част от приходите от продажбите отиват във фондацията му за борба със СПИН.

Служител в магазина обяснява, че в последните дни продажбите са се увеличили. На щанда инженерът Джон Бутелези се колебае: “Той е моят герой, бащата на нацията, но е малко скъпо!”

Колоритни щамповани ризи, наподобяващи известните ризи “Мадиба” на Нелсън Мандела, струват по 700 ранда (55 евро). Създателят на оригиналните ризи “Мадиба” Сонуабиле Ндамасе също потрива ръце. “Откакто той влезе в болница продажбите скочиха”, казва той пред “Таймс”.

“Няколко фирми купуват ризи “Мадиба” по случай рождения му ден. Искат служителите им да ги носят!”. Ндамасе продава ризите по 850 ранда (75 евро).

В Претория Годфри Моотици реже направо на метър щамповани платове в прослава на Нелсън Мандела пред болницата, където лежи бившият президент. Продава по 100 ранда (7,60 евро) парчето, което е повече от два пъти под нормалната цена.

Не всички обаче са толкова доволни. “Има ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване