07/03/13 04:51
(http://offnews.bg)

Над 1000 на окупацията на парламента в 20-ия ден на протеста (на живо)

Протестът пред парламента на 3 юли. Снимка: Владимир Йончев

 

Протестът пред парламента, 3 юли 2013 г. Снимка: OFFNews 3 юли-2 2 юли

Над 1000 души се събраха към 9 ч., за да окупират парламента в 20-ия ден на протести. Към Народното събрание се стичат все повече и повече хора.

Протестиращите започнаха да се събират още от 8 ч. Началният час на сутрешното “кафе пред парламента” бе изтеглен с 30 минути, за да може и най-ранобудните депутати да не могат да избегнат “народната любов”, идвайки на работа.

Хората са категорични, че ще стоят на жълтите павета, докато правителството с премиер Пламен Орешарски не подаде оставка. Очаква се протестът да прерасне в целодневен и участниците в сутрешното “пиене на кафе” пред парламента да останат до началото на вечерния протест – от 18,30 ч. пред Министерския съвет. 

Протестът по минути:

9,15 ч.20-ина протестиращи блокираха кръстовището на ул. “Московска” и “Г.С. Раковски”, за да попречат на депутатите да влязат оттам към парламента. Те спряха движението на автомобили. По протежението на “Раковски” има много полицаи, които обаче не се намесват, а наблюдават. Образува се колона от автомобили. След няколко минути полицаи приканват протестиращите да освободят движението и някои от протестиращите се дръпват, други остават на платното. Обръщат се към униформените с: “А може ли да пресичаме” и след утвърдителния отговор блокират отново, пресичайки постоянно. В крайна сметка към служителите на реда се присъединява регулировчик, който прекратява тази акция.

9,06 часа - Стичат се все повече хора, на групи. Протестиращите са над 1000.

8,55 часа – Група любопитни японски туристи излезе от хотел “Радисън”. Впечатлени, японците започнаха да правят снимки на протестиращите. Малко по-късно полицай влезе в ролята на гид и ги доведе по-близо до парламента, за да го разгледат.

8,50  часа –  Протестиращите са над 500. Хората идват, носейки кафе, свирки, вувузели. Чуват се тъпани и скандирания “Оставка!”.

8.43 часа - Част от депутатите вече влязоха необезпокоявани в парламента. 

8.32 часа - Протестът блокира бул. “Цар Освободител” пред Парламента. 

8,00 часа – няколко десетки протестиращи са се събрали при сградата на Народното събрание. Викат “Оставка”. Полицаите са в пъти повече. Те са подредени в колона, препречваща достъпа до всички входове на Народното събрание. Полицаите са препречили достъпа до градинката между парламента и Ректората и стигат до спирката на тролейбусите при Националната художествена академия. От задната страна на парламента е отцепено цялото пространство между парламента  и храм-паметник “Александър Невски”.

 

Следете какво се случва пред Народното събрание на живо тук:

 


Live streaming by Ustream

Статията "Над 1000 на окупацията на парламента в 20-ия ден на протеста (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване