07/03/13 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ: Просто сме най-добрите в световното следене

Асошиейтед прес

Сагата с Едуард Сноудън и Агенцията за национална сигурност извади наяве една истина - централната роля на САЩ в развитието на интернет и хостинга на най-могъщите уеб играчи ги превърнаха в световен лидер в шпионската игра.

Други страни, от диктатури до демокрации, също обичат да си пъхат носа в чуждите дела, добирайки се до висококапацитетните фибро-оптичните кабели, за да прехващат интернет трафика, да се сдобиват с данните на своите граждани извън вътрешните сървъри и дори да организират кибератаки за осигуряване на достъп до чужди мрежи.

Но експерти в областта казват, че Силициевата долина е превърнала Америка в шпионска суперсила, позволявайки на американските шпиони да имат достъп до огромно количество данни, събирани от водещите комуникационни компании в света, социалните медии и компаниите за онлайн съхранение.

Към тях трябва да добавим и фибро-оптичната инфраструктура на САЩ - отговаряща за почти една трета от международния интернет капацитет, според изследване на телекомуникационната компания ТелеДжиографи - което превръща Америка в началник на една глобална пощенска станция, който освен това може да наднича и в огромното количество съобщения от всички краища на света, които преминават през САЩ.

“Абсолютната власт на американската инфраструктура се състои в това, че често пъти маршрутът на данните преминава през САЩ, въпреки че няма геополитическа причина за това”, казва Джос Райт, изследовател в Оксфордския институт за изучаване на интернет. “Настоящото статукво е от огромна полза за САЩ”, допълва той.

Статуквото е от полза за Америка, защото интернет шпионажът прониква в личното всекидневие на хората по такъв начин, че други, по-традиционни форми на шпионаж не могат да го догонят. Така например страни като Италия, където културата на повсеместното подслушване означава, че властите редовно подслушват личните разговори, не могат да постигнат нивото на подробностите, придобити от анализа на имейл трафика и от търсенето в интернет.

“Това е толкова лошо, колкото някой да прочете личния ви дневник”, казва Райт. После той се коригира. “Това е далеч по-лошо, отколкото някой да прочете дневника ви, защото вие не пишете всичко в дневника си”.

Въпреки че подробностите за това как програмата “Призма” на Националната агенция за сигурност източва данните от компаниите си остават строго секретни, документите, изнесени от бившия консултант на агенцията Едуард Сноудън във вестниците “Гардиън” и “Вашингтон пост”, показват, че специалните отношения, които агенцията е установила с американските технологични фирми, са позволили да се създаде един от най-ценните, неповторими и продуктивни начини за събиране на разузнавателни данни.

До каква степен американските интернет гиганти сътрудничат в рамките на тези специални отношения е ключововажен въпрос, който все още не е получил своя отговор.

Но какъвто и да е случаят, запасите от информация, с които разполага Америка, са огромни. Популярният браузър Интернет експлорър на базираната в Редмънт, щата Вашингтон, компания Майкрософт се използва от между една четвърт и една втора от интернет потребителите, според различни оценки.

Базираната в Маунтин Вю, щата Калифорния, компания Гугъл обслужва две трети от световния онлайн трафик за търсене, казват анализатори.

Базираната в Менло парк, щата Калифорния, компания Фейсбук има около 900 милиона потребители - около една трета от 2.7-те милиарда ползватели на интернет в света Електронният шпионаж е, разбира се, далеч не стремеж само на САЩ. Много други страни си пъхат носа доста по-навътре и далеч по-неконтролируемо.

Китай и Русия от дълго време притежават програми за проникване в личното пространство. Руската програма СОРМ /акроним на руското Система за оперативно-следствени дейности/ позволява на правителствени представители да получат директен достъп до почти всички доставчици на интернет услуги в страната.

Първоначално системата беше създадена, за да позволи на Федералната служба за сигурност, приемника на КГБ, да има безпрепятствен достъп до руския интернет трафик. Но целта на СОРМ нарасна значително, след както Владимир Путин ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване