07/05/13 20:39
(http://www.klassa.bg/)

Кутев: Плевнелиев е част от олигархията в момента

С днешните си изявления за пореден път г-н Плевнелиев показа, че той не е и не може да бъде обединител на нацията, защото очевидно я разединява доста тенденциозно. Това каза депутатът от БСП Антон Кутев, предаде репортер на БГНЕС.

Кутев изрази своето впечатление, че президентът на републиката показва непознаване или неуважение към Конституцията, защото предложенията, които отправи очевидно не съответстват на правомощията му, както и на духа на Конституцията.
Със своето изявление г-н Плевнелиев се опита да игнорира парламентарния характер на републиката, както и избора на българските граждани, който беше направен само преди 2 месеца. С тези си действия не е дорасъл да бъде президент на всички български граждани. На този етап той е президент на Бойко Борисов и очевидно управлява и се отчита пред Бойко Борисов, а не пред гражданите, които са го избрали.
Бих искал да попитам къде беше чувството към олигархията, когато Плевнелиев беше избиран за министър, заяви Кутев. "Кои бяха кръговете, които наложиха Плевнелиев за министър в правителството на Бойко Борисов? Има ли общо с личности, които се опитват да водят задкулисието на протестите, с медийни групи, с определени приятелки на Бойко Борисов?", попита той.
Аз твърдя, че именно Росен Плевнелиев е част от олигархията в момента. Росен Плевнелиев сега се опитва да бъде архитект на следващото българско правителство, той се опитва да събори сегашното правителство и законно избрано управление, за да наложи на негов място друго, заяви Кутев. Кой според Плевнелиев трябва да е следващият министър-председател след Орешарски?, попита Антон Кутев.
Той напомни, че на Обществения съвет към президента през зимата бяха поканени "не по-малко скандални фигури" и попита дали Росен Плевнелиев не вижда следващия премиер сред "близки и далечни крупни български бизнесмени". Няма порок на ПП ГЕРБ, който по един или по друг начин да не е бил възприет или копиран от Росен Плевнелиев, смята депутатът от левицата.
Защо две години и половина не чух гласа на Плевнелиев по отношение на честните избори? Какво направи, за да има прозрачен Изборен кодекс?", попита Антон Кутев и продължи с въпросите: "Кога Плевнелиев показа своето отношение към правителството на Бойко Борисов? Кога показа своето отношение към подслушванията? Кога чухме Плевнелиев да се намеси срещу изнудването на бизнеса?". Има едно място в олигархията, което центрира цялата тази структура и това е точно мястото на Росен Плевнелиев, смята Кутев.
"Някой чу ли Плевнелиев да поиска оставката на Бойко Борисов, защо към тези протести е чувствителен, а към предишните не беше? Защо той не порица факта, че най-голямата политическа сила не призна изборите? ПП ГЕРБ не призна тези избори, които бяха организирани включително и от президента. Не чух мнението на президента за това как са организирани изборите. Защо не чухме Плевнелиев да си признае, че няколко пъти е бил подкрепян от "Атака" при гласуването на вотове на недоверие към кабинета "Борисов"? Защо Плевнелиев не се извини и не каже, че е страхотно потресен, че именно тази политическа сила тогава го е задържала на власт?", коментира Кутев.
Според него бързи избори са единственият начин Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се задържат на власт. Това ще доведе само до замитане на следите. Властта им трябва, защото много добре знаят какво би последвало ако не успеят да заметат следите, коментира Антон Кутев. От левицата декларират, че са готови на открит разговор за задкулисието и олигархията, но много държат всеки да знае мястото си в този разговор.


















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване