07/05/13 20:27
(http://www.klassa.bg/)

Унгария брани конституцията си от ЕС

Унгарският парламент реагира гневно на критиките от страна на ЕС към конституцията на страната и прие резолюция срещу одобрен от Европарламента доклад, призоваващ към спешни промени на основния унгарски закон.

Унгарските депутати апелираха правителството да не се поддава на натиска от страна на ЕС:"Приемаме резолюция, с която отстояваме унгарския суверенитет и равнопоставеността на унгарския народ в Европа", гласи текстът.
Гневът на Будапеща беше предизвикан от приетия в Европарламента в сряда "Доклад Таварес" (по името на португалеца Руи Таварес – бел. ред.), според който някои от последните промени в унгарската конституция и законодателство са "несъвместими" с европейските ценности и стандарти. И че ако не бъдат отстранени като текстове, Унгария може да понесе санкции. Промените в унгарската конституция засягат самостоятелността на правната система, ограничават дефиницията за семейство до хетеросексуален брак и позволяват на властите да налагат глоби на бездомниците. Ако предписанията не бъдат изпълнени, Унгария "рискува сериозно нарушение на ценностите , заложени в европейския договор", заключава "Доклада Таварес". Ако Будапеща бъде определена като нарушител на правната рамка на ЕС, страната рискува да загуби правото си на глас в организацията на 28-те.
След идването си на власт през 2010 г. и подкрепяно от мнозинство от 2/3 в парламента, дясното правителство на Виктор Орбан вкара в действие нова конституция и прокара ред закони, които бяха критикувани, вкл. и от ЕС.















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване