07/23/13 12:45
(http://noresharski.com/)

Министерството на финансите лъже за провален аукцион на ДЦК

След поредица от гафове на правителството на Пламен Орешарски първите сигнали за повишаване на риска и загуба на доверие от страна на инвеститорите са факт. Аукцион за 10-годишни държавни ценни книжа за 50 млн. лв. беше провален на 22 юли заради скока на лихвите, поискани от инвеститорите.
БНБ обяви още вчера, че средната годишна доходност, постигната на аукциона е 4.01% и „съгласно взетото от Министерството на финансите решение, всички постъпили поръчки бяха отхвърлени“.За сравнение, доходността при предишни аукциони беше около 3.4%.
Огромният скок на доходността показва срив на доверието, което поставя под риск плановете на правителството да пласира нов дълг за 1 млрд. лв. Вероятно това е и причината Министерството на финансите да се опита да прикрие провала. Според съобщение в сайта на министерството от днес, необичайно забавило се цял ден след провеждането на аукциона, поръчките са отхвърлени поради „възникнал технически проблем при отделни участници, поради който те не са могли да подадат своите заявки“.
Нищо такова обаче не пише в съобщението на БНБ от вчера. Всъщност дори ако приемем, че е имало технически проблем, възниква въпросът защо министерството още вчера не удължи срока на поръчките. Вместо това днес то съобщава, че „отчита интереса на инвеститорите в български държавни ценни книжа и същото количество ще бъде предложено на по-късен етап“.
Това не е първият опит на Министерството на финансите в правителството на Орешарски да манипулира информацията в своя полза. В началото на юли то публикува съобщение за приключилата мисия на МВФ, в което скри най-важната част от информацията – че МВФ смята бюджетът за изпълним без актуализация, че правителството не трябва да спира пенсионната реформа и трябва да намали минималните осигурителни прагове.

The post Министерството на финансите лъже за провален аукцион на ДЦК appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване