07/30/13 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Първа копка на "Перперикон – дом на богове и хора"

Днес в Археологически комплекс "Перперикон" ще се състоят първа копка и пресконференция по Проект "Перперикон – дом на богове и хора".

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на проекта е 3 844 099, 61 лв. Съфинансиране от ВФРР – 3 225 334, 12 лв. Продължителността на проекта ще бъде 24 месеца, съобщиха организаторите.

Общата цел на проекта е подобряване състоянието на Археологически комплекс Перперикон, което да помогне за развитието на устойчив туристически продукт и разнообразяване на туристическата дестинация. Сред специфичните цели на проекта са опазването, разнообразяването и интерпретирането на културното наследство. В проекта е заложено и развитие на конкурентоспособни културно-исторически атракции, способни да привлекат значителен брой туристи. Ще се обърне внимание и на увеличаването на пазарния дял на туризма и неговия принос в местната икономика. Друга цел е повишаване на капацитета на заетите в туризма на територията на община Кърджали.

Една от основните дейности в рамките на проекта е опазването и укрепването на Археологически комплекс "Перперикон". Освен това ще има рехабилитация и укрепване на посетителската пешеходна мрежа в района на Акропола, на Свещения дворец и Скален проход към Свещения дворец. Предстои изработване на холографски изображения, както и интерпретационна възстановка на "Винено-огнен обред". Ще се изработят рекламни и информационни материали, както и маркетингова стратегия на "Перперикон". Сред дейностите по проекта са включени още създаване на виртуална музейна експозиция на Археологически комплекс и не на последно място обучение на екскурзоводи и аниматори в туризма.

Официални лица ще са Хасан Азис – кмет на община Кърджали, проф. Николай Овчаров – ръководител на разкопките на Перперикон и Катя Митовска – ръководител на проекта.




















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване