08/07/13 15:49
(http://offnews.bg)

Оставаме без прогноза за времето от септември, ако не платим членски внос

Сателитна картина на ЕUMETSAT.

Ако правителството не вземе решение до 26 август България да стане постоянен член на ЕUMETSAT и да плаща солиден членски внос, НИМХ на БАН ще престане да получава сателитна картина за времето и климата над Европа от 28 август.

За това е предупредил на днешното заседание на кабинета министърът на образованието Анелия Клисаров. Тя настоява решението да бъде взето на някое от следващите заседания през август.

Повечето медии у нас използват данните на НИМХ, за да съобщят дневните и седмичните прогнози за времето в България и в Европа.

България е асоцииран член на ЕUMETSAT от 2005 г. и като такъв плаща минимална вноска, но вече не можем да продължим да сме асоцииран член.

Проблемът е, че членският внос е много висок и ще трябва да се търсят допълнителни пари от бюджета на МОН или на БАН.

Само встъпителната вноска за членство е 1 664 000 евро, но сме се разбрали, че ще я плащаме на части 4 поредни години, което означава по 416 хил. евро на година.

Отделно от това ще плащаме ежегодно и членски вноски, който за 2014 г. е 778 хил. евро, за 2015 г. – 957 хил. евро, а за 2016 г. – над 1 млн. евро.

Статията "Оставаме без прогноза за времето от септември, ако не платим членски внос" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване