09/17/13 08:39
(http://www.klassa.bg/)

Вашингтон ухажва Иран

Споразумението между Русия и САЩ за сирийското химическо оръжие дава шанс за разрешаването на иранския ядрен проблем. Тази мисъл се съдържа в писмо на президента на САЩ Барак Обама до президента на Иран Хасан Роухани. Но в същото време Вашингтон не изключва удар срещу ислямската република. Тази заплаха я принуждава да укрепва връзките си със Сирия и с движението „Хизбулла” в Ливан, пише „Независимая газета.
Иран, ключов съюзник на Сирия, е решен да разреши 11-годишния си конфликт със Запада чрез дипломация. Такова тълкование на позицията на Техеран даде Обама в телевизионно интервю. Домакинът на Белия дом потвърди, че между него и Роухани е имало обмен на писма.
Във връзка с това дипломати твърдят, че лидерите на двете страни може да се срещнат следващата седмица в Ню Йорк в кулоарите на сесията Общото събрание на ООН. Това би било сензационно събитие. Дипломатическите отношения между САЩ и Иран бяха прекъснати през 1979 година, след като ирански студенти нахлуха в американското посолство и взеха 52-ма души за заложници.
Трита Парси, ръководител на организацията Национален ирано-американски съвет, твърди, че ако Обама се съгласи да влезе в контакт, то това ще стане политически стимул, необходим за достигане на споразумение. По мнението й, Роухани жадува за такова съгласие. То ще докаже, че прагматичният подход носи повече дивиденти, отколкото строгата линия на неговия предшественик Махмуд Ахмадинеджад.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване