09/17/13 14:14
(http://www.hsnovini.com/)

Обстановката в страната е усложнена заради увеличаване на потока от бежанци

За последното денонощие държавната ни граница са преминали нелегално 57 бежанци, от които 30 граждани на Сирия.  Скоро броят на бежанците ще достигне критичната точка за България – това е заявил министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на  заседание на Националният оперативен щаб, съобщават от пресцентъра на МВР. Обстановката в страната е усложнена заради увеличаване на потока от бежанци над средния за последния месец. България ще търси европейска помощ за справяне с кризата. Ще се търси и възможност, част от бежанците да се пренасочат към друга страна членка на ЕС.

Критичен момент е имало през почивните дни, тъй като все още не са били въведени в експлоатация новите места за настаняване. 1 250 бежанци от днес се настаняват в нови помещения, информират от Националният оперативен щаб.

Към момента 4 010 души, са в процедура на получаване на статут на бежанци. От тях 1 465 са сирийци. За 1 000, от които 250 от сирийски произход, все още не е стартирала тази процедура. Очакванията на експерти е в близко време бежанците да надхвърлят 5 000. Така финансовата и техническа възможност на България да поеме бежанци се изчерпва. Със съдействието на БЧК, са осигурени необходимите храна и вода за първоначално пристигащите. Осигурени са необходимите медикаменти и ваксини, както и медицински екипи. БЧК е изразил готовност да се обърне към Международния червен кръст за допълнителна помощ. Очаква се утре да се даде старт на кампания за набиране на средства.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване