09/17/13 11:21
(http://offnews.bg)

Плевнелиев: Олигархията се обогатява от държавните пари и обществените поръчки

Президентът Росен Плевнелиев на дискусия във Военния клуб

Има само четири източника, от които олигархията се обогатява – държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивият сектор.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри дискусия с граждани за пазарната икономика и свободата на медиите. Дебатите са част от инициативата на държавния глава “Диалог с гражданите”.

Според Плевнелиев решенията срещу олигархията се крият именно в тези четири точки и трябва да се отговори на въпросите, къде седят държавните пари и кой ги управлява, кой контролира процеса на обществените поръчки и има ли контрабанда и как се източва ДДС.

“По пътя на тези източници и тяхното ограничаване можем по много ефективен начин да направим по-добра икономика в България”, коментира държавният глава. При обществените поръчки според него трябва да се въведе типизиран подход и те да бъдат публични. “А не да засекретяваме договорите за магистралите, а те да бъдат пред очите на хората”, коментира президентът. Той припомни, че приватизацията трябва да бъде насочена към добрите стопани. 

В залата присъстват хора от протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, вицепремиерът Деяна Костадинова, представители на дипломатическия корпус и др.

Сегашната 2013-та година е не на политиците, а на гражданското общество –  то излезе на сцената, насочи прожекторите и задава дневния ред на институциите, каза президентът. Корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчно ефективно правораздаване и недостатъчно справедлива държава са темите, зададени от гражданското общество, заяви още Плевнелиев.   

Аз съм твърдо против да се строи АЕЦ Белене за 10 млрд. евро. По-добре е държавата да даде 1 млрд. за саниране и енергийна ефективност. Така ще се вдигне и цената на панелките, коментира държавният глава.

На въпрос дали България да инвестира в социални пакети или в икономика, президентът отговори: “Аз съм за тези социални мерки, но те са на кредит. Децата на майките ще платят сметката”.

Очаквайте подробности!

Статията "Плевнелиев: Олигархията се обогатява от държавните пари и обществените поръчки" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване