10/05/13 06:42
(http://e-vestnik.bg/)

Египет пресича контрабандата по тунелите към Газа

Асошиейтед прес

Тунел между Египет и ивицата Газа. Снимка: пропа

Повечето тунели, по които контрабандисти пренасят стоки до Газа под границата с Египет, напоследък са празни.

Някои контрабандисти си почиват на походни легла в тъмните подземни коридори, като се разтъпкват за по цигара. Други прекарват времето си в чистене на количките, които обикновено минават по тунелите с цимент или потребителски стоки от Египет.

От лятото насам египетската армия се опитва да унищожи или запечата тунелите под границата с Газа поради нарасналото напрежение между Кайро и правителството на Хамас в Газа.

През юли египетската армия свали ислямисткия президент Мохамед Морси при подкрепян от обществото преврат и предприе мерки срещу неговото движение “Мюсюлмански братя”. Военните обвиниха Хамас, палестинското крило на “братята”, че подклаждат размирици в Египет и взеха мерки за запечатване на граничните тунели, като се позоваха на причини, свързани със сигурността.

Тунелите от години служат като единствен снабдителен път за Газа, в която живеят 1,7 милиона палестинци.

Те станаха особено важни, след като Хамас взе под свой контрол територията през 2007 г., което накара Израел и подкрепяния от Запада предшественик на Морси, Хосни Мубарак, да наложат силна блокада на границите.

През последните години Израел облекчи блокадата, но все още ограничава вноса на някои стоки, включително цимент и строителна арматура. Доскоро тунелите служеха като път за доставка на такива стоки и на субсидирано гориво от Египет.

Някога хиляди младежи в Газа работеха в тунелите. В началото на септември повечето тунели бяха затворени и само малка част от работниците се явяват на работа за поддръжката. Някои крият лица с ризите си, за да не бъдат разпознати, докато работят. Те се опасяват от последствия, ако в бъдеще посетят Египет.

Някои започнаха да копаят нови тунели, за да заменят старите, разрушени от египетските сили за сигурност.

“Нямаме алтернатива освен работата в тези тунели”, заяви един от работниците, Хусам Рашуан, “Те са единственият канал за доставяне на необходимите стоки в Газа”.

Откъм Газа някои от работниците наблюдаваха, докато булдозери изравняваха оградена с ниска стена маслинова горичка от египетската страна на границата. Те казаха, че са научили от египетските си партньори в контрабандата, че армията току-що е разрушила къща, построена над тунел. Сега булдозерите вероятно разчистват всичко, което може да послужи като укритие на тунел.

“Египет се държи с нас като с врагове”, казва 46-годишният Асад Наджар, баща на девет деца, който си докарвал по 30-40 долара на ден - добри доходи за Газа, но сега не печели нищо.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване