Отдавам тази победа на България – институции, дипломация, президент, и на свършената работа. Това беше своего рода вот на доверие за тези четири години, през които ръководех организацията.

Това каза номинираната на първи тур за генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в предаването "Събота 150" на БНР.

Изпълнителният съвет на ООН за образование, наука и култура гласува вчера с 39 гласа "За" повторната кандидатура на Бокова.

Решението за втория мандат ще бъде формализирано в началото на ноември от Генералната конференция на организацията.

Като успехи, постигнати в нейния мандат, тя посочи направеното в областта на образованието, културата и опазване на културно-историческото наследство, като наблегна на достъпа до образование и нови технологии за жени и момичета.

"Всички реформи, които предприех, бяха оценени по достойнство от Изпълнителния съвет. Каквито и мерки да предприема в началото на следващата година, когато страните-членки ще дадат своите приоритети за това какви програми да финансираме, по какъв начин да продължим да работим, ще се наложи да взема доста тежки решения”, заяви Бокова.

$Смятам, че никога сама не бих могла да постигна такъв успех. В крайна сметка това е успех и на цялата българска дипломация, тъй като всички посолства, посланици, външният министър, предишното правителство и външен министър работиха много усилено за това България да има този пост. Бих казала, че това е част от външната политика на страната. Мисля, че в световната дипломация няма лични успехи, това са успехи на държавата", категорична бе Бокова.

Късно вечерта на 4 октомври 2013 г. след тайно гласуване 58-членният Изпълнителен съвет на ЮНЕСКО номинира Ирина Бокова за поста Генерален директор на ЮНЕСКО. Кандидатурата за втори мандат на Бокова начело на организацията бе издигната от България през лятото на 2012 г. с решение на Министерския съвет.

На 12 ноември 2013 г. предстои Генералната конференция на държавите-членки на ЮНЕСКО да утвърди кандидатура на Ирина Бокова за поста Генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура.

За поста претендираха още двама кандидати – проф. Жозеф Майла от Ливан и постоянният представител и посланик на Джибути във Франция Рашад Фарах. Българската кандидатура спечели още на първия тур на гласуването с 39 гласа.

Това решение на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО е израз на доверие и висока оценка на качествата на настоящия Генерален директор. Номинацията й е и признание за куража, който Ирина Бокова прояви през изминалите четири години, преминали в условията на критични финансови ограничения за Организацията и в усложнена и динамична политическа обстановка.