10/05/13 06:45
(http://e-vestnik.bg/)

Куба иска да се отърве от двойната валута

Асошиейтед прес

Официалната национална валута на Куба - песос, която се обменя 24 песос за 1 песос конвертибле (конвертируемо). Туристите си купуват с него само плодове и сладолед. Снимка: Любомир Любенов

Куба е единствената страна в света с две национални валути - странна система, за която дори президентът Раул Кастро признава, че подкопава социалистическата икономика на страната и трябва да бъде премахната.

Проблемът е как точно.

Месеци след като Кастро превърна обединяването на двете валути в централна тема на убедително обръщение към парламента, все още няма публично обявени подробности. Експериментална програма, която се изпълнява извън широкото обществено полезрение, може да даде идеи за решението на проблема.

Конвертируемата валута на Куба - песос конвертибле, които се обменят за 1,3 песос за 1 евро. Кубинците не получават такива пари и нямат право да ги купуват легално. Снимка: Любомир Любенов

От създаването на системата през 1994 година на повечето жители на острова се плаща в национално песо, чийто курс е 24 за долар в обменните бюра. Туристите и кубинците, които ги обслужват, обаче получават доста по-скъпо песо, което се разменя при курс 1 към 1 с американския долар.

Този дисбаланс означава, че лекарите и физиците могат да печелят повече от каране на такси или даване на стаи под наем, отколкото като работят по специалностите си, по които са се готвили години. В речта си от юли Кастро критикува системата като водеща до изкривявания в икономиката и обществото като цяло.

Реорганизирането на двойната парична система може да доведе до скок на инфлацията и до създаване на нови победители и губещи, което винаги е опасно на остров, устремен към принципа на повсеместното равенство. Това ще наложи и промени в счетоводните правила, които ще премахнат огромното субсидиране на държавните компании във време, когато има недостиг на пари в брой.

Има признаци обаче, че промяната настъпва, а и загатвания как стойностите на валутите могат да се срещнат по средата.

Павел Видал, бивш икономист от кубинската централна банка, който сега е в университета Хавериана в Колумбия, посочва, че е започната пробна програма с няколко избрани държавни компании, работещи при курс 10 към 1.

Компаниите са в ключови сектори като производство на захар, хотелиерство и неселскостопански кооперативи. Няма информация в официалните медии, но Видал отбелязва, че това се случва и е добра стъпка.

“Мисля, че е прекрасно, тъй като премахването на двойната валута трябва да бъде постепенно”, казва той.

Дори малка промяна може да бъде трудно постижима, а и изисква разплитането на изключително сложни счетоводни практики, които на практика позволяват на държавните компании да купуват долари срещу частица от това, което обикновените кубинци плащат за тях.

Макар курсът в обменните бюра да е 24 песо за едно конвертируемо песо, или CUC, кубинското правителство ги третира като еднакви в държавните сметки, което означава, че държавните компании ги получават при субсидиран курс 1 към 1.

“Който получава доларите при курс едно към едно е добре, а това е държавният сектор”, коментира Рафаел Ромеу, бивш президент на Асоциацията за изучаване на кубинската икономика, чиято централа е в САЩ.

Въпреки реформите при управлението на Раул Кастро държавата все пак може да се окаже твърде неефективна, за да се откаже бързо от субсидирането.

“Те ще се изправят пред сериозни ограничения на бюджетните средства и не мисля, че са готови да го направят”, допълва Ромеу. “Ще трябва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване