10/05/13 06:43
(http://e-vestnik.bg/)

Минен магнат става балансьор в австралийския парламент

Ройтерс

Клайв Палмър. Снимка: официален сайт

Говорещият без заобикалки минен магнат Клайв Палмър ще играе важна роля в новия австралийски парламент, след като вчера новосъздадената му партия спечели трето място в горната камара, с което получи възможността да прокарва или блокира закони, предаде Ройтерс.

Неговата партия “Единна партия на Палмър” може да бъде от решаващо значение, когато консервативният премиер Тони Абът, който спечели изборите миналия месец, се опита да прокара през парламента реформите си, включително премахването на данъка за вредните парникови емисии и за минното дело.

Палмър, който се определя като милиардер и собственик на курорти и планира да построи реплика на “Титаник, създаде преди по-малко от година “Единната партия на Палмър”, след като напусна Австралийската лейбъристка партия на Абът. Изборните резултати от вчера потвърдиха, че балансът на силите в Сената ще зависи от него и още пет по-малки партии. Повечето от тях клонят към консерваторите.

“Единната партия на Палмър” очаква с нетърпение да работи с правителството на Абът, за да върне Австралия в релси”, заяви Палмър в кратко изявление.

Миналата седмица Палмър заплаши да блокира всички закони на правителството, ако новото правителство не осигури повече финансиране за неговата партия, макар че подкрепя плановете на Абът да премахне данъците върху мините и парниковите газове.

Говорител на Абът заяви, че премиерът ще си сътрудничи с всички нови сенатори.

Палмър освен това е на път да спечели място в долната камара на парламента от избирателния си район Феърфакс. Според неокончателното преброяване той води макар и само със 7 гласа пред най-близкия си съперник.

Палмър е цветист образ, който привлича медиите. Той обвини американското ЦРУ, че заговорничи със Зелените, но по-късно призна, че е търсел популярност.

Той включва “съдебните процеси” сред хобитата си, а през 2010 година попадна във вестникарските страници, след като раздаде 55 автомобила “Мерцедес” и 700 почивки в чужбина като коледни бонуси на персонала в рафинерията си за никел в Куинсланд.

Избраните в Сената на 7 септември ще заемат местата си на 1 юли 2014 г., когато правителството на Абът ще има нужда от подкрепата на 6 от общо 8 депутати от малки партии, за да си осигури мнозинство. На местата за малките партии до сенаторите на Палмър ще седнат борецът против хазарта Ник Ксенефон и сенатори от изповядващата социален консерватизъм Демократическа лейбъристка партия и партията “Семейството преди всичко”, както и от клонящите към консерваторите Партия на ентусиастите-мотористи и Либерално-демократическата партия.

Лейбъристите и Зелените ще контролират до юли мнозинството в горната камара, където вероятно ще спират плановете на Абът за бързо премахване на данъците върху минното дело и парниковите газове.

Палмър може да се изправи и пред потенциален конфликт на интереси, ако спечели място в долната камара. В такъв случай той ще трябва да обяви публично личните си финансови интереси.

Правилата за гласуване в долната камара забраняват на депутатите да гласуват по въпроси, по които имат пряк финансов интерес. Това може да попречи на Палмър да гласува за премахването на данъка върху минното дело. Абът обаче има ясно мнозинство в долната камара и няма да има нужда от гласа на Палмър.

Правилата за гласуване в Сената обаче не поставят подобни ограничения върху гласуването дори ако има конфликт на финансови интереси. Сигурно е, че партията на Палмър ще гласува за премахване на данъка от 30 на сто върху печалбата от мините за желязна руда и въглища.

“Нищо не може да попречи на един сенатор да гласува за каквото и да било”, заяви пред Ройтерс Хари Евънс, бивш ръководител на администрацията на австралийския Сенат.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване