10/05/13 06:46
(http://e-vestnik.bg/)

Човешки права - “черен списък” за Русия готви ЕС

Демонстрация в подкрепа на “Пуси райът” в Париж. Снимка: Иля Варламов

Евродепутатите са недоволни от дейността на външнополитическата служба на ЕС, засягаща Русия, пише “Независимая газета”. Руският вестник разполага с проектовъпроси, които може да бъдат зададени от парламентаристи на върховния представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън, съобщи Би Би Си.

Според изданието депутати упрекват оглавяваното от Аштън ведомство, че не изпълнява резолюцията, осъждаща руските власти заради нарушения на човешките права, и настояват за обяснения дали това е съвместимо с членството на Русия в Съвета на Европа.

През ноември или декември се очаква нова резолюция на Европарламента за Русия, по-сурова от предишните, твърди всекидневникът. Тя може би ще е съпроводена с поименен списък, изброяващ нарушители на човешките права в Русия, включително във връзка с делото за безредиците на Блатния площад по време на протестите срещу властта през май миналата година.

По данни на “Независимая газета” евродепутатите се канят да отправят до европейските външни министерства ясен сигнал, че нарушителите на човешки права не са желани гости в ЕС.

Списъкът се пази в тайна, но вестникът е научил, че включва имената на Александър Бастрикин - шеф на федералното следствие, и на Михаил Лесин - бивш министър на печата, оглавил тези дни холдинга “Газпром-медиа”.

Лесин е внесен в списъка като човек, носещ отговорност за удушаването на свободния печат в Русия. В списъка са включени също съдии, прокурори и следователи, натоварени с делото за Блатния площад, пише изданието.

Евродепутатите са възмутени от положението с правата на сексуалните малцинства в Русия, също и от опита президентът Владимир Путин да бъде номиниран за Нобелова награда за мир.

“Това е просто позор” - коментира пред “Независимая газета” Кристина Оюланд, депутатка от Алианса на либералите и демократите в Европарламента. Още по-голям позор според нея би било евентуално посещение на американския президент Барак Обама в Сочи по повод предстоящата олимпиада.

Европарламентаристите изтъкват, че ще продължат натиска върху руските власти. Още повече че най-важният инструмент - т. нар. “списък Магнитски”, вече е приет като закон в САЩ, добавя “Независимая газета”.

Законът налага санкции на руски служители, замесени в нарушения на човешките права. След приемането му от Конгреса на САЩ Русия публикува в отговор свой списък с имената на 18 американци. В него е и Майкъл Гарсия, оглавяващ комисията по етика към ФИФА - това може да възпрепятства планираното му посещение в Русия, прогнозира “Комерсант”.

Навремето федерален прокурор в Ню Йорк, Гарсия попаднал в руския “черен списък”, тъй като участвал в делото срещу руския гражданин Виктор Бут, осъден в САЩ на 25 г. затвор за търговия с оръжие.

Идната седмица Гарсия започва обиколка из 9 държави, подали молба да станат домакини на световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г. Той смята да провери съобщенията за корупция и договорени мачове в тези страни. Но ще стане вторият гражданин на САЩ и първият международен чиновник, който ще се сблъска със съответните санкции - забранено му е да влиза в Русия, посочва “Комерсант”.

Първият официален представител на САЩ, недопуснат в Русия заради “санкциите по списъка Магнитски”, бе конгресменът Крис Смит, шеф на подкомисията по човешките права в Камарата на представителите, комуто бе отказана виза пред февруари. Гарсия също засега не е получил виза; ФИФА не коментира, но продължава да преговаря с руското външно министерство, уточнява “Независимая газета”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване