10/06/13 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Защо “Фукушима” продължава да плаши света

РИА Новости

Взривът в ядрената централа “Фукушима 1″. Снимка: от тв екрана

Треска тресе отново японската АЕЦ “Фукушима”, а покрай нея и целия свят. Злополучната компания ТЕПКО информира за поредно изтичане на високорадиоактивна вода от цистерна, в която я събират след охлаждане на реакторите заедно с изпомпаната от подземията.

Измервания край цистерните отчетоха концентрация на стронций 200 хиляди бекерела (Бк или Bq) на литър при законова норма 30 Бк/л. Точният обем на изтеклата вода обаче засега не е установен. Любопитна подробност: ТЕПКО откри, че въпросната цистерна е била наклонена - точно затова е пропуснала вода през съединенията между капака и стените на резервоара.

Какво означават японските цифри?

Нека погледнем веднага цифрите, за да приключим с това. Те естествено са повод за безпокойство, но само при известни условия. В бекерели се измерва радиационната активност на съответния източник - сиреч средният брой радиоактивни разпадания за една секунда. Оповестените 200 хиляди Бк от стронций фактически говорят за среднорадиоактивни отпадъци.

Японците криво-ляво са оправили системата за пречистване на водата, охлаждаща разтопените реактори и басейните за отлежаване на горивото. За жалост и до днес не получаваме от японците точни данни какво става с водата там. Добре че казаха поне за стронция. Защото 200 хиляди Бк например от тритий, какъвто има в пречистената вече вода, са нищо работа.

Високопоставен служител от МААЕ ми се оплака неотдавна, че дори Япония да разкрива повече информация отпреди, увеличението не е голямо. А това би могло да премахне множество опасения, страхове и тревоги не само в Япония, но и по света.

Да се страхуват ли съседните страни?

Сигурно е само едно - страните наоколо няма от какво да се боят. Каквито и да са сегашните и бъдещите изтичания на радиоактивна вода от разрушената централа, държавите, граничещи с Япония, изобщо не са застрашени. Ако водата попадне в океана, според мен това само би подобрило положението в бъдеще. Защото океанът е велик разтворител и след изтичане на периода, точно пресметнат от науката, високата радиоактивност ще се разсее.

Защо във “Фукушима” постоянно се случват такива неща?

Въпросът не е риторичен. Тази АЕЦ в аварийно състояние със сигурност е най-опасният техногенен обект на планетата. Японците разбраха какво представлява една атомна авария, но за съжаление я превърнаха с действията си в катастрофа. Толкова много проблеми да изникват почти всяка седмица в една-единствена страна, прочута с високи технологии - това си е направо постижение.

Все още няма пълна яснота какво става с разтопените реактори, с т. нар. reactor core - активната зона на ядрения реактор. Нашите учени примерно през 1988 г. вече бяха почти стопроцентово сигурни какво става с горивото в Чернобилската АЕЦ. Впрочем трябва да признаем, че условията в Чернобил и във Фукушима са различни.

За да събере повече сръчни ръце във Фукушимската централа, всяваща смут в света, Япония трябва твърде сериозно да разгледа възможността за международна помощ. И на първо място да отправи молба към Русия - ние притежаваме уникален опит в анализ, прогнози и ликвидиране на последиците от тежки аварии в ядрени обекти.

А сега накъде?

Медиите информират, че японците са взели редица мерки с цел да предотвратят радиоактивни течове в бъдеще. Предложено е например да се изградят бариери от замразена пръст. Не се знае обаче доколко е технологична и обоснована икономически тази операция. Колко се предвижда да издържи тази бариера ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване