10/07/13 08:52
(http://noresharski.com/)

Иво Прокопиев: Протестът сложи границата, под която политиците знаят, че няма минаване

„С назначаването на Пеевски хората – не само средната класа, но и предприемачите, видяха, че ако няма върховенство на закона, никой няма нито лични, нито граждански права, нито права на собственост“, коментира протестите Иво Прокопиев в интервю за сутрешния блок на Нова Телевизия.

В отговор на пусканите в общественото пространство твърдения, че той поддържа протестите Прокопиев отбеляза, че продължаващите 115 дни протести срещу управлението са спонтанна реакция на самозащита. „С избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС задкулисието направи опит да смени правилата на играта, но подцени инстинкта на хората за самосъхранение и защита на своя интерес.“.

Прокопиев определи протеста като светоглед. „Въпреки че вече няма хиляди хора на улицата, той сложи границата, под която политиците знаят, че няма минаване. Всеки път, когато я пресекат, ще знаят, че има отпор“, посочи той.

По повод  тезата на лидера на БСП Сергей Станишев, че „наред със справедливия гняв има икономически сили, които се опитват да използват протестите за свои цели“, Прокопиев каза, че Станишев принципно е прав, но поясни: „Има икономически интереси и много бизнесмени искат да има правила, доверие, стабилен бизнес и техните активи да поскъпват.“

Прокопиев беше категоричен, че не е имал конфликт с Цветан Василев. Според него генезисът на тези атаки срещу него се породил от разследване на в. „Капитал” за банката на Василев. „Оттогава до сега в медиите на Василев и на Делян Пеевски има хиляди публикации срещу мен“, допълни още бизнесменът.

По думите на Прокопиев това е една конструкция, която позволява независимо кой е на власт, задкулисните механизми, по които се управлява държавата, да останат едни и същи и интересите зад тях да са едни и същи, непроменени, а политиците да играят роля само на една фасада.

В интервюто бизнесменът посочи, че е бил в приятелски отношения с президента Росен Плевнелиев в миналото, но откакто той е държавен глава, контактите са прекъснати. Отрече и че подкрепя създаването на пропрезидентска партия под егидата на Саша Безуханова и нейната платформа „България може“.

По повод обвиненията на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев срещу себе си, отговори, че това е лична негова инициатива в опит да запази своята политическа позиция пред новите управляващи и допълни „Когато се бориш с прасе в кал, няма как да останеш чист, дори да го победиш. Аз съм в състояние срещу мен да има непрекъснато обществени прасета, които единственото, което целят е аз да бъда окалян, независимо от крайния резултат”.

The post Иво Прокопиев: Протестът сложи границата, под която политиците знаят, че няма минаване appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване