10/07/13 16:35
(http://www.hsnovini.com/)

Обществените болници да променят статута си от търговски в публични дружества ще настояват от БСП

Депутатът Смиляна Нитова и нейния колега от парламентарната здравна комисия доц. Красимир Мурджев

Обществените болници да променят статута си от търговски в публични дружества. За това ще настояват от БСП. Идеята е пререгистрацията да стане след промени в Търговския закон, оповестиха на пресконференция депутатът Смиляна Нитова и нейния колега от парламентарната здравна комисия доц. Красимир Мурджев. Днес народните представители се срещнаха с водещи лекари от региона и представители на сдружения, с които обсъдиха наболели проблеми и предстоящото приемане на стратегия на здравеопазването.

Съдебната медицина да бъде отделена от болничните заведения, призова хасковският съдебен лекар д-р Христо Еленски по време на откритата дискусия с депутатите в Хасково. Той предложи да се възстанови предишната практика съдебните лекари да имат пряк контакт с здравното министерство, където да докладват за фрапиращи грешки в лечебните заведения.

Според д-р Еленски държавата трябва да предприеме спешни мерки, за да осигури нормални условия за работа на съдебните лекари в страната. Ако това не се случи след 10 години в България ще има липса на тези специалисти, предвеща д-р Еленски. Да се върне статута на фелдшерите, които да преглеждат по селата и да оказват помощ, предложи доц. Петър Стефанов.

350 милиона лева са задълженията на здравните заведения в страната, обявиха депутатите. „За догодина в рамките на новия бюджет ще бъде предвидено финансиране и стабилизиране на общинското здравеопазване, както и повишаване на трансферите за общините. Такова уверение имаме от ресорното министерство. За последните няколко години 18 общински болници бяха закрити. Това са част от мерките, които могат да съживят местното здравеопазване”, сподели доц. Красимир Мурджев.

Малко под 11 милиона лева са задълженията на хасковската многопрофилна болница, стана ясно на срещата. В момента в здравното заведение текат проверки. Резултати от тях ще бъдат обявени, сред края на инспекцията, обяви Смиляна Нитова.

Гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Димитър Димитров

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване