МВР се отказва от монопола на производството на регистрационни табели, пише в. "Труд". 

На 4 октомври МВР обяви обществена поръчка, с която кани всички фирми от ЕС да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е за 10 млн. лв. без ДДС.

До момента регистрационните табели в България са монопол на МВР и на подопечната му фирма "Безконтактни мултиплекторни вериги" ЕООД, припомня изданието. 

Фирмата стана скандално известна с това, че дарява постоянно МВР с пари и автомобили и по този начин се заобикаля обявяване на обществени поръчки.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви през лятото, че дружеството ще бъде ликвидирано и табелите ще се изработват след обществена поръчка. 

Според броя на обявените регистрационни номера и прогнозната стойност на поръчката става ясно, че МВР е заложило около 8,50 лв. за производството на един номер. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. - за двойка табели и талон. Експерти смятат, че в КАТ прибират около 40-45 лв. за новите номера, добавя "Труд".  

От обществената поръчка обаче не става ясно дали след 20 февруари 2014 г. водачите на автомобили ще плащат по-малко при регистрация на кола.