10/08/13 09:06
(http://www.klassa.bg/)

Италианците са новите ни братушки

Генетично сме по-близки с италианците и гърците, а не с руснаци, украинци и белоруси. Това заяви академик Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН, позовавайки се на революционно изследване.

"Изследването беше извършено в два аспекта – първо, върху т.нар. митохондриална ДНК, която предава наследството от майката на децата, и, второ, изследване на мъжката Y-хромозома. В тези изследвания участваха 1000 души. Изрично бяха подбрани само българи и българомохамедани, а не хора с друга националност", обяснява акад. Гълъбов.

Според данните може да се твърди също, че македонците са едно цяло. Противно на теорията, че българите сме смес от различни гени се оказва, че това не е така, допълва в. "Монитор".

"Ние сме славяноезичен народ, но изследването категорично показа, че с руснаците сме много различни. Руснаци, беларуси, украинци, поляци – тези хора имат друг физически вид и друг манталитет. Не може автоматично да се отъждествява въпросът за езика с този за кръвта", заяви акад. Гълъбов.

Той посочи и една неподозирана подробност.

"Любопитно е, че турците, въпреки петте века робство, също се оказват генетически далеч от нас. Обяснението за това е, че въпреки съвместния живот между двата етноса, смесени бракове не е имало и не са се допускали и от двете страни", допълни ученият.

 

 

БАН


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване