10/08/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Премиерът, треньорът на “Левски” и казусът “Пеевски” - кое е общото?

Делян Пеевски пред премиера Борисов на трибуната на парламента, по време на парламентарен контрол. Снимка: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Има ли нещо общо в нещата, които се случиха вчера?
Запалянковците съблякоха треньора на “Левски” на пресконференция и го изгониха (виж тук видео).
Протестиращи не пуснаха премиера да се качи в колата и да тръгне с нея, а когато все пак се качи, я блокираха и търкаляха боклукчийски кофи пред нея (тук фотогалерия). После обсадиха и Министерския съвет и не го пускаха да излезе и оттам.
Лидер на политическа партия – Радан Кънев – каза, че мафията направила пробив в Конституционния съд, мафията имала пряко влияние върху прилагането на конституцията. Това по повод решението, че Пеевски остава депутат. Щом политически лидер оспорва решения на Конституционен съд, нещо не е наред.

Във всичко това има нещо общо. И то е, че никой от изредените не признава правила и ред. И запалянковците, и политическият лидер.
Треньорът може да е лош, премиерът може да е лош, Пеевски може да е много лош.
Ама назначаването и освобождаването им става по някакъв законов ред. Ако някой иска да я караме без ред, с какво мисли да го замени?

С декларация още една партия – ГЕРБ – оспори решението на Конституционния съд, което остави депутата Делян Пеевски в парламента.
Казусът е следният – Пеевски е избран за шеф на ДАНС, подал е молба да го освободят като депутат. Но след два дни подава оставка като шеф на ДАНС, оттегля си оставката като депутат. Парламентът го освобождава от ДАНС и така няколко дни той бил и депутат, и шеф на ДАНС едновременно. Това е нарушение, заради което искат той да бъде касиран от парламента. В e-vestnik години наред пишем колко е страшно явлението Пеевски и част от какво е той. Ето, че дойде ден, в който се налага да защитаваме решение на съда, което го оставя депутат. Защото, ако има нещо, което проваля България, това е непризнаването на закона и институциите.
По своеобразен начин постави под съмнение решението на Конституционния съд и вестник „Капитал”. Той се опитва да внуши, че

едни лоши и некомпетентни конституционни съдии,

избрани от политиците, са оставили Пеевски в парламента, а едни по-качествени съдии са искали да го изхвърлят от там.
Това, за съжаление, е лъжа и наивна манипулация.

Ето какво пише „Капитал”: „…Срещу връщането на Пеевски в парламента са гласували предимно членове на КС, които са избрани от съдийската квота – Румен Ненков, Благовест Пунев, Кети Маркова и Георги Ангелов. С тях е гласувал и бившият зам.-председател на парламента Анастас Анастасов. В подкрепа на Пеевски са гласували предимно университетски преподаватели, назначени в съда от политическата квота – проф. Димитър Токушев (назначен от Георги Първанов), доц. Пламен Киров (назначен от Георги Първанов), доц. Красен Стойчев (назначен от мнозинството на тройната коалиция), бившият зам.-председател на Върховен административен съд Стефка Стоева, проф. Борис Велчев (назначен от Росен Плевнелиев) и Гроздан Илиев (назначен от мнозинството на ГЕРБ). Проф. Цанка Цанкова (назначена от ГЕРБ) е излязла с особено мнение, с което е обявила искането за недопустимо.” (виж тук).
Сродният вестник „Дневник” пък е написал, че по казуса „Пеевски” съдът се е разделил с 6 на 6 гласа.

Това е фактически невярно

Решението да се отхвърли искането за касиране на Пеевски като депутат е взето със 7 на 5 гласа. Шестима от съдиите го отхвърлят, а една съдийка (проф. Цанкова) го смята въобще за недопустимо за разглеждане (виж тук решението и мотивите).
От съдиите, които са оставили Пеевски, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване